Conflictul din justiție se mută în ziarele europene. DNA trimite răspuns după scrisoarea lui Tudorel Toader
- Alex Dumitrescu
- 7 martie 2019, 16:58
DNA a anunțat că a trimis publicației Financial Times un punct de vedere privind rectificarea unor informații „nereale” trimise de ministrul Justiției Tudorel Toader.
Prima informație „nereală” transmisă de Tudorel Toader, conform DNA, o reprezintă cifra dosarelor preluate de la direcție de către nou-înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Toader a spus că Secția a preluat 1422 de dosare, în realitate fiind preluate doar 275.
„De exemplu, pentru a susține că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraților care judecau în cauze penale, domnul ministru menționează faptul că nou formata secție pentru magistrați - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție - a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunț.
În realitate, la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%.
Această cifră – 275 de dosare – este menționată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, și a fost dată publicității cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conținută și în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019.”, arată DNA, potrivit stirileprotv.ro.
Un alt exemplu îl reprezintă afirmația ministrului Justiției privind investigarea a 3420 de judecători și procurori pe perioada mandatului Laurei Codruța Kovesi, în realitate, arată DNA, fiind deschise 2396 de dosare dar au fost clasate 1922 în aceeași perioadă, pe motiv că sesizările erau nefondate.
„În realitate, numărul total de investigații privind magistrații înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani și 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeași perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate. Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu. Prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituția din care face parte.
Și aceste date au fost prezentate public și se află pe site-ul instituției. Potrivit legislației din România, există obligația ca orice sesizare (plângere, denunț) primită de parchete, care îndeplinește condițiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal.”, mai precizează DNA.