Vatican. Pedeapsa cu moartea. Ce le cere șefilor de stat și de guvern papa Francisc

Vatican. Pedeapsa cu moartea. Ce le cere șefilor de stat și de guvern papa Francisc

Într-un mesaj video, papa Francisc îi îndeamnă pe guvernanţi şi pe toţi cei care au responsabilităţi în ţările lor "să facă paşii necesari spre o totală abolire a pedepsei cu moartea".

Demnitatea unei persoane nu se pierde niciodată, nici chiar atunci când se comite "cea mai oribilă dintre crime", a declarat suveranul pontif, citat de Vatican News. Viaţa este un dar de protejat şi este "izvorul tuturor celorlalte daruri şi al tuturor celorlalte drepturi". "Convingerea de a oferi şi celui vinovat posibilitatea de căinţă nu poate fi vreodată abandonată". Indicând această triplă perspectivă: a demnităţii persoanei, a darului vieţii şi a posibilităţii de pocăinţă, papa Francisc reînnoieşte, printr-un mesaj video, apelul în vederea abolirii totale a pedepsei cu moartea. Mesajul a fost prilejuit de cel de-al şaptelea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, cu desfăşurare la Bruxelles, între 27 februarie şi 1 martie

Nimeni nu poate fi ucis  

Sfântul Părinte aminteşte că, "pentru a proteja societatea de răul pe care-l pot cauza unii indivizi", soluţia nu este pedeapsa capitală. Aceasta nu poate fi considerată, cum s-a întâmplat pentru mult timp, "răspunsul adecvat în privinţa gravităţii unor crime şi în vederea tutelării binelui comun". Papa a indicat, de asemenea, o poartă care nu se poate închide niciodată: "Nimeni nu poate fi ucis şi privat de oportunitatea de a îmbrăţişa din nou comunitatea pe care a rănit-o şi pe care a făcut-o să sufere."Pedeapsa cu moartea" – adaugă pontiful – "este o gravă violare a dreptului la viaţă a unei persoane".

Vieţi de câştigat pentru binele societăţii  

Papa Francisc observă că există date încurajatoare, fiind pozitiv faptul că "tot mai multe ţări pariază pe viaţă şi nu pe pedeapsa cu moartea, numeroase state eliminând complet pedeapsa cu moartea din propriul cod penal". Pentru a continua în această direcţie, papa Francisc îndeamnă la "recunoaşterea demnităţii fiecărei persoane" şi la "a acţiona astfel încât să nu fie eliminate alte vieţi, ci să fie câştigate pentru binele societăţii în ansamblul ei".

Inadmisibilitatea pedepsei cu moartea

Papa a amintit că, recent, a aprobat o modificare la textul Catehismului Bisericii Catolice referitor la pedeapsa cu moartea. "În lumina Evangheliei, Biserica învaţă că pedeapsa cu moartea este inadmisibilă pentru că atentează la inviolabilitatea şi demnitatea persoanei şi se angajează cu hotărâre la abolirea ei în întreaga lume."

Repararea delictului comis

În mesajul video, Sfântul Părinte leagă această inadmisibilitate şi de o posibilă şi decisivă transformare interioară. "Obiectivul abolirii pedepsei cu moartea în toată lumea" – a spus pontiful în încheiere – "reprezintă o curajoasă afirmare a principiului demnităţii persoanei umane şi a convingerii că umanitatea poate înfrunta delictul nu doar prin respingerea răului ci şi prin a-i oferi celui condamnat posibilitatea şi timpul de a repara delictul, de a se gândi la comportamentul său, de a fi în măsură să repare dauna comisă şi să-şi schimbe viaţa, cel puţin din punct de vedere interior".

Pedeapsa cu moartea abolită în 142 de state

În prezent sunt 142 statele care – fie prin lege, fie în practică – au abolit pedeapsa cu moartea. În lume sunt aproximativ 22 de mii deţinuţii condamnaţi la pedeapsa capitală. În ultimul raport realizat de Amnesty International şi dedicat pedepsei cu moartea, se evidenţiază că – în 2017 – 993 de condamnaţi la moarte au fost executaţi, fiind 23 ţările în care a fost aplicată pedeapsa cu moartea. În 2017, în Iran s-au înregistrat 51% din aplicările pedepsei cu moartea. După Iran, alte ţări în care s-a înregistrat un număr major de persoane executate sunt Arabia Saudită, Irak şi Pakistan.