Surpriză de ultimă oră. Ce cred europenii despre Brexit

Surpriză de ultimă oră. Ce cred europenii despre Brexit

La mai puțin de o lună de la data divorțului Marii Britanii de Uniunea Europeană, un sondaj comandat de Euronews în colaborare cu institutul Populus, dezvăluie răspunsuri surprinzătoare

Mai precis, sondajul arată că Brexit-ul nu-i interesează decât prea puțin pe cetățenii europeni, inclusiv pe cei din Marea Britanie. Sondajul, bazat pe eșantioane de populație din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, arată că 28% din francezi și 28% din italieni cred că Marea Britanie a părăsit deja Uniunea Europeană. Un procentaj care cade la 12% în Germania și la 2% în Regatul Unit.

Intrebate cu privire la potențialul împact al Brexit-ului asupra Marii Britanii, Uniunii Europene și asupra țărilor lor, persoanele interogate au fost, în marea lor majoritate, incapabile să furnizeze elemente de răspuns concret. Ele au estimat însă că divorțul Marii Britanii de blocul comunitar va face „mai mult rău decât bine”, în special Regatului Unit.

Mai mult de jumătate din germani (59%) sunt de părere că un Brexit va avea un efect nefast asupra Marii Britanii. 41% din francezi sunt de aceeași părere, 38% în cazul italienilor și 34% în cazul britanicilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privința percepției britanicilor despre Uniunea Europeană, Marea Britanie este divizată: 34% din britanici au o idee negativă despre UE, 36% una pozitivă iar 30% apreciază că au sentimente neutre față de blocul comunitar.

Peste majoriatatea italienilor (54%) și a germanilor (56%) sunt favorabili UE. În Franța, doar două persoane din cinci au aprecieri pozitive vizavi de UE.

Pentru fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „este extrem de important, din punct de vedere politici și strategic, și nu numai economic, să fie evitat un Brexit dur”.