Noile reguli la programul PRIMA CASĂ fac ca PREȚUL IMOBILIARELOR să scadă

Noile reguli la programul PRIMA CASĂ fac ca PREȚUL IMOBILIARELOR să scadă

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că noile schimbări în cadrul programului ”Pirma Casă” vizează aspecte legate de suprafaţa casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze, explicând că printr-un astfel de program social nu poți să îți cumperi o casă de 500 metri pătrați. Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România, a explicat pentru EVZ, printre altele, care vor fi câștigurile pe termen lung la noi în țară din urma acestu program.

Evenimentul Zilei: Considerați de bun augur o astfel de schimbare în programul Prima Casă?

Iancu Guda: Pe lângă ministrul de Finanțe și Banca Națională a atras atenția asupra riscului că programul ”Prima Casă” se depărtează de scopurile declarate inițial și anume cele sociale. Din păcate programul a continuat să fie exploatat în timp de către un segment de clienți care au luat un imobil cu mult peste valoarea plafonată din cadrul programului. La 850.000 euro prețul unui imobil, dacă ai luat 50.000 euro prima casă și 100.000 euro avans.  Acest program a fost gândit să-i ajute pe cei care încă nu au o casă să-și achiziționeze o primă casă cu un avans mai mic și la un cost de finanțare mai mic, dar cu un risc mai mare căci vorbim despre segmentul populației cu venituri mai mici. Dacă ne uităm la valoarea creditelor finanțate prin ”Prima Casă” din 2009 până în prezent, vom ajunge la 38 miliarde lei. Imens,  în condițiile în care soldul creditelor acordate populației  se ridică la 55 miliarde lei. Acest  program capătă niște conotații sistemice, un risc sistemic. Dacă o treime din garanțiile acordate de statul român din acest program intră într-un mod implicit, vorbim de peste 10 miliarde lei, care reprezintă aproximativ o treime din deficitul fiscal de anul trecut. Cred că preocuparea Ministerului Finanțelor vizavi de acest program, vine și în acest context. În condițiile în care riscurile de a intra într-o recesiune sunt din ce în ce mai mari, cei mai afectați sunt cei cu venituri mici și micro întreprinderile. Există un risc în creștere de restanțe pe acest program, iar atunci statul român devine vulnerabil pentru că toate garanțiile executate vor intra în deficitul fiscal și automat în datoria publică. În condițiile în care proiectul pe buget pe 2019 deja este foarte puțin probabil nerealist din perspectiva veniturilor, cheltuieli foarte ridicate, să îți vină și executări  pe programul ”Prima Casă” aruncă în aer totul. Și în acest context nevoia de-al face social devine mai acută. Sincer, acest demers trebuia făcut încă de acum 3-4 ani. Din 2014 acest program nu își mai avea rostul. Deja a susținut o supraevaluare a pieței imobiliare care a crescut în medie din 2014 și până în prezent, cu 42%, în condițiile în care cam 60% reprezintă finanțări din creditele imobiliare din România. Automat reprezentând atât de mult din cerere a susținut și creșterea prețului. Deja se distorsionează cererea și oferta prin supra aprecierea pieței imobiliare.

Foto: Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România

Evenimentul Zilei: Vor fi afectat băncile de aceste modificări?

Iancu Guda: Principala problemă a băncilor acum este taxa pe activele bancare care vine să capteze aproape întreg profitul pe 2018. Aici este principala provocare, cum vor gestiona acest șoc total neprevăzut, mai ales că este cuplat și de un indice pe care nu-l pot influența. Capacitatea sectorului bancar de restructurare cred că este destul de mică, în condițiile în care acest sector vine după o restructurare continuă de 3-5 ani.

Evenimentul Zilei: Dar românii? Cum vor fi afectați?

Iancu Guda: Cu aceste schimbări ale programului ”Prima Casă”, cred că românii vor pierde pe termen scurt, dar vor câștiga pe termen lung. Toate aceste schimbări, aceste ajustări a creșterii costului de finanțare, de plafonare a gradului de îndatorare, vor duce la o scădere a cererii pe termen scurt , dar ulterior va duce la o scădere a prețului din imobiliare. Decât să iei prima casă acum, mai bine să iei peste 2-3 ani, când vei cumpăra un imobil mai ieftin cu cel puțin 25% în medie.

Evenimentul Zilei: Mai iau românii credite pentru casă?

Iancu Guda: Soldul creditelor imobiliare acordate în România a ajuns să reprezinte 55% din totalul creditelor acordate populației, în 2008 fiind de 17%. Vorbim despre o triplare a creditului imobiliar. S-au dat foarte  multe credite în ultimii ani, numai anul trecut au fost acordate credite imobiliare de 13.6 miliarde lei, cât 2007 și 2008 la un loc. Imaginați-vă că într-un singur an s-au dat astfel de credite cât doi ani de boom imobiliar. Acest lucru a dus la creșterea prețului imobiliar cu 42%, media scumpirii imobiliarelor în Europa fiind de 12%. Vom vedea o corecție a prețului imobiliarelor în perioada următoare.