Reacţia preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu după DECIZIA CCR. „Problema juridică și politică a ilegalității protocoalelor rămâne”
- Lucian Ionescu
- 31 ianuarie 2019, 10:54
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR şi ale ÎCCJ cu privire la neconstituţionalitatea unor aspecte cuprinse în Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI, respectiv declasificarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.
După această măsură a CCR, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că deciziile CCR sunt „suverane și trebie să le respectăm”, potrivit cotidianul.ro
„Sincer să vă spun nu pot să spun că mă așteptam sau nu, deciziile CCR sunt suverane și trebie să le respectăm și când nu ne convin. Problema juridică și politică a ilegalității protocoalelor rămâne. CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci doar că legea prin care ele urmau să fie declasificate este ilegală. CCR nu are obiectiuni față de problema de fond, ci numai față de formula de legiferare. Trebuie găsită o soluție cât mai repede pentru declasificarea lor legală. Eu unul nu am de gând să depun armele în privința protocoalelor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
„Prin urmare CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legală. Trebuie să găsim soluţia cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Da, am citit comunicatul. O să discutăm acest lucru. Nu am discutat. Sunt convins că şi doamna premier va analiza decizia Curţii.
Până acum nu am văzut decât comunicatul Curţii şi e normal să aşteptăm motivarea Curţii pentru a avea un răspuns complet şi adecvat pentru a ajunge la o rezolvare”, a afirmat Tăriceanu.
„Chiar dacă sunt lucruri pe care poate le văd diferit şi nu îmi convin şi nu ne convin la nivelul coaliţiei, trebuie să respectăm decizia CCR. Problema politică şi juridică a ilegalităţii protocoalelor rămâne.
Prin urmare CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legală. Trebuie să găsim soluţia cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Da, am citit comunicatul. O să discutăm acest lucru. Nu am discutat. Sunt convins că şi doamna premier va analiza decizia Curţii.
Până acum nu am văzut decât comunicatul Curţii şi e normal să aşteptăm motivarea Curţii pentru a avea un răspuns complet şi adecvat pentru a ajunge la o rezolvare”, a afirmat Tăriceanu. .
Întrebat ce va face în legătură cu articolul din proiect care prevede posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele produse de documentele încheiate în baza Hotărârii CSAT 17/2005 să se adreseze instanţelor, liderul ALDE a spus că decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor.
„Decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor. Ele rămân în continuare să fie considerate ilegale. Nu intră pe fond, dar protocoalele nu au cum şi cred că acest lucru e bine să îl reţinem cu toţi, că unica autoritate legiutoare în România rămâne Parlamentul, deci cu excepţia Guvernului care poate prin delegare.
Trebuie să găsim forma constituţională pentru a le declasifica. Eu cred că acesta este un interes public general. Cred că pentru toată România este o preocupare ca să nu avem în România instituţii care legiferează paralel. Nu poate fi vorba de stat de drept când SRI cu procuratura legiferează în România”, a explicat Tăriceanu.