Președintele BCE: „Situația din ZONA EURO rămâne FRAGILĂ și FLUIDĂ". S-ar putea relua acordarea de împrumuturi IEFTINE către bănci
- Iulia Cimpoeru
- 10 ianuarie 2019, 22:16
La reuniunea Băncii Centrale Europene din luna decembrie s-a sugerat reluarea în perioada următoare a acordării de de împrumuturi ieftine către bănci. Această inițiativă ajutând la stimularea zonei euro, s-a arătat în minuta ședinței de politică monetară a BCE, publicată joi, conform Reuters.
În 13 decembrie, BCE a decis să mențină nemodificată dobânda de politica monetară până în vara lui 2019. Președintele BCE, Mario Draghi, a tras un semnal de alarmă în ce privește riscurile în creștere din zona euro și a datelor economice foarte slabe. În cadrul întâlnirii s-a mai anunțat că programul de achiziții de obligațiuni, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari) va înceta la finele lui 2018, conform economica.net
Minuta ședinței de politică monetară sugerează că anumiți membri ai Consiliului guvernatorilor BCE ar fi preferat ca avertismentele lui Draghi să fie mai dure. Aceștia au cerut o discuție referitoare la o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci - o sursă cheie de finanțare pentru creditorii din Italia, Portugalia şi Spania.
Minuta ședinței BCE a confirmat așteptările pieței în ce privește un nou program de stimulare pentru băncile din zona euro.
"Situația din zona euro rămâne fragilă şi fluidă iar riscurile s-ar putea amplifica sau ar putea apăra noi incertitudini", apreciază BCE.
În trimestrul trei din 2018, zona euro a înregistrat o creștere de doar 0,2%. A fost cel mai slab ritm din ultimii patru ani. Datele recente indică că această evoluție va continua probabil şi în acest an. În același timp, câțiva analiști intervievați de Reuters se așteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 0,4% în ultimele trei luni din 2018.
Conform unor prognoze ale BCE publicate în decembrie ,PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,7% în 2019. Ceea ce însemnă ca va fi mai puțin decât avansul previzionat anterior, de 1,8%.