Consiliera lui Dăncilă încalcă legea motivată de dorința bulibașei Varga. Șeful romilor, înmormântat în Cimitirul Eroilor pentru că „a pierdut două kilograme de aur”

Consiliera lui Dăncilă încalcă legea motivată de dorința bulibașei Varga. Șeful romilor, înmormântat în Cimitirul Eroilor pentru că „a pierdut două kilograme de aur”

Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău, va fi înmormântat astăzi ca un erou al neamului românesc, alături de soldații necunoscuți din Al Doilea Război Mondial.

Un uriaș scandal a luat amploare odată cu hotărârea Consiliului Local care interzice familiei Varga să îl înmormânteze pe acesta în Cimitirul Eroilor alături de soldații necunoscuți.

Consiliul Local a decis ca bulibașa să fie înmormântat în cimitirul comunal, la fel ca orice alt localnic, deși familia se împotrivește vehement. „Fiecare om, timp de sute de ani, a respectat decizia, iar acum a apărut această problemă. Unii vor să respecte legislația locală, alții, nu!”, a declarat pentru EVZ Ruxan Roșca, administratorul Primăriei comunei Gilău.

În cadrul hotărârii Consiliului Local s-a stabilit că „se aprobă menținerea ordinii actuale de înmormântare, «la rând», în cimitirul comunei Gilău, fără posibilitatea deschiderii unor alte locații de înmormântare”.

 

Până la urmă, îngropat printre veterani

Poate pentru că fata bulibașei, Dana Varga, este consilierul premierului Viorica Dăncilă pe problemele romilor, face să fie încălcată Hotărârea Consiliului Local în ciuda eforturilor venite din partea Primăriei Gilău. Bulibașa este înmormântat în acest cimitir al eroilor pentru că „a fost dorința acestuia”, se arată întro declarație a Danei Varga.

„Bunicul meu și-a pierdut un picior la război, Rudi Varga ce a pierdut?”

Referitor la situația „eroilor” comunei, administratorul public este de părere că și cei care au ieșit mai devreme din penitenciare pot fi considerați eroi. „Și cei care au scăpat de exemplu de un an și jumătate de penitență din penitenciar pot fi considerați eroi. Nu știu dacă Rudi Varga a fost erou sau cetățean de onoare. Pentru a fi cetățean de onoare, trebuie să ai anumite calități morale. Sincer, mie nu mi-a venit să cred că se întămplă un astfel de lucru în 2019. Dar, trebuie să recunoaștem, de multe ori viața bate filmul. Bunicul meu a fost erou al celui de-al Doilea Război Mondial și nu este înmormântat în cimitirul eroilor. El a făcut ceva pentru țara asta - și-a pierdut cel puțin un picior, alții poate și-au pierdut vreo două kilograme de aur și le-au recuperat după aceea. Este o mică diferență - depinde ce vrem să punem în balanță: principii sau conturi. Este opțiunea omului dacă vrea să respecte legea în țara asta. Dacă nu vrea să respecte legea, va plăti în consecință. Poate nu pe moment, dar până la urmă tot se întâmplă”, conchide pentru EVZ Ruxan Roșca.

Slujba de înmormântare a bulibașei va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, mitropolitul Clujului. „Înaltpreasfințitul Andrei va merge strict la slujba de înmormântare din biserică, iar de acolo cortegiul funerar va fi însoțit de preot până la cimitir. El merge și la miniștri, și la oameni simpli, și la preoți. Unde este suferință, mitropolitul Andrei merge să aducă puțină alinare”, a declarat pentru EVZ Părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News