Dosarul „Crimele din Caracal”. Ziua a XIII-a. Gheorghe Dincă încearcă să-i ducă de nas pe anchetatori pentru a-și ușura soarta
- Adrian Dumitru
- 8 august 2019, 07:03
Semnele serioase de întrebare care planează asupra cazului crimelor din Caracal conduc către ipoteza unui aranjament între investigatori și ucigașul Gheorghe Dincă care ar face totul ca să obțină o pedeapsă mai mică pentru faptele sale. Această posibilitate este, însă, infi mă, susțin specialiștii consultați de EVZ . Atitudinea din ce în ce mai opacă a autorităților, dar și dovezi care contrazic mărturiile lui Gheorghe Dincă pot schimba „macazul” anchetei.
Criminalul din Caracal, Gheorghe Dincă nu poate încheia un acord de recunoaștere cu anchetatorii, iar vârsta de peste 60 de ani îl va ajuta într-o mica măsură la capătul procesului penal, asta deoarece cumulul pedepselor pentru toate infracțiunile săvârșite ar putea ajunge la peste 30 de ani de închisoare. Specialiștii în drept consultați de EVZ sunt de părere că singura șansă a lui Gheorghe Dincă de a scăpa de răspunderea penală ar fi varianta ca el să fie declarat ca fiind lipsit de discernământ, însă în cazul lui asta este puțin probabil, deoarece faptele și modalitatea în care le-a comis dovedesc contrariul.
O discuție amplă în spațiul pu blic a fost generată de faptul că Gheorghe Dincă a recunoscut, în fața anchetatorilor, că a comis crimele, însă, împotriva suspectului s-au adunat dovezi că a săvârșit multe alte infracțiuni asupra celor două victime, Luiza Melencu (în vârstă de 18 ani) și Alexandra Măceșanu (15 ani).
Astfel, la încadrarea juridică a faptelor, el va fi judecat pentru:
- Două infracțiuni de omor (pedepsit cu închisoarea de la 10 la 20 de ani) sau omor deosebit de grav, pentru care riscă de la 15 la 25 de ani, dacă magistrații vor constata că faptele au fost comise în situațiile enumerativ expuse în Codul Penal: „cu premeditare, împotriva a două sau mai multe persoane sau prin cruzimi” – Art 178, aliniat 1 literele a), f) și h).
- Două de viol, pentru care riscă până la 18 ani. „Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani”. – Art. 218 aliniat 4
- Două infracțiuni de trafic de persoane, pentru care riscă 10 sau chiar 12 ani. „Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită: a) prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate;(…) se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani” – Art. 210. În cazul victimelor minore, limita superioară a pedepsei crește până la 12 ani.
În afară de aceste trei infracțiuni conturate din felul în care s-au desfășurat evenimentele, el ar putea fi acuzat și de altele, în funcție de rezultatul anchetei. În cazul Alexandrei, Gheorghe Dincă a ars trupul acesteia, fapt pentru care ar putea fi reținută și infracțiunea de profanare.
Avocatul Daniel Briscan a explicat pentru EVZ, în linii mari, cum se calculează pedeapsa finală: „Este vorba despre o pedeapsă maximă pentru cea mai gravă dintre infracțiuni, plus o treime din cumulul matematic al celorlalte pedepse. Dacă pedepsa rezultată depășește 30 de ani, legislația penală îi permite judecătorului să îl condamne la detențiune pe viață”.
Potrivit avocatului Ion Panaitescu, criminalul din Caracal nu se încadrează în prevederile legale pentru recunoașterea vinovăției, astfel că nu poate încheia un acord cu anchetatorii. „ Negocierea «încape» doar într-o singură ipoteză care nu e valabilă aici: în acordul de recunoaștere a vinovăției. E o instituție specială în Codul de procedură penală. Se poate face acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul numai în situația în care pedeapsa închisorii nu e mai mare de 15 ani. Înainte (n.r. – de modificări legislative) era de maxim 7 ani. Este vorba de art. 480 Cod de procedură penală: limita de pedeapsă să nu fie mai mare de 15 ani. Ori la omor pedeapsa e de la 10 la 15 ani. (Pentru infracțiunile lui Dincă – n.r.) pedeapsa este mai mare și nu poate să meargă pe acord de recunoaștere”.
Informații ascunse de ochii familiilor victimelor
Apărătorul familiei Luizei Melencu, avocatul Tonel Pop, susține că ucigașul deținea un aparat foto performant în care pot fi stocate imagini cu victimele sale pe care anchetatorii le țin departe de ochii familiilor victimelor și a opiniei publice. Acesta a precizat că sunt indicii care arată că ucigașul a fost sfătuit ce să spună și să facă, iar lipsa de transparență a autorităților poate conduce către o mușamalizare a cazului.
Apărătorul intereselor familie Luizei Melencu (foto), eleva dispărută pe 14 aprilie, despre care Gheorghe Dincă susține că ar fi ucis-o, la fel ca și pe Alexandra Măceșanu, a adăugat că polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat percheziții informatice asupra telefoanelor criminalului, a unui laptop și a unui aparat foto performant, de mici dimensiuni, pe care nu oricine și-l putea permite fără să știe cum să îl folosească, fără să fie pasionat, să aibă cunoștințe în domeniu. „Problema este că au făcut aceste copii, au copiat stocările din aparate, dar nu ne arată ce este înăuntru”, a precizat Tonel Pop.
Probe „plantate”?
Avocatul Tonel Pop a spus că nu este normal ca reprezentanții autorităților să anunțe moartea Alexandrei, pe baza indiciilor preliminare, înainte să fie finalizat raportul medico-legal. Apoi, susține apărătorul familiei Melencu, în pădurea de lângă Caracal au fost găsite probe care nu coincid cu cele spuse de Gheorghe Dincă. „Eu am suspiciunea că aceste probe nu au fost puse acolo la momentul când spune el, eu cred că au fost puse foarte recent. Sacii erau curați. Erau la șapte metri distanță, într-un stufăriș. Păi, dacă plo ua într-o pădure, nu aveam sacii curați și cenușa la suprafață”, a dezvăluit Tonel Pop.
Cum se poate închide cazul
În context, avocatul a precizat că Gheorghe Dincă se comportă ca și cum cineva l-a alimentat cu sfaturi juridice față de situația din teren și cea mediatică, cum și ce să facă și îi plimbă pe investigatori ca să își atingă scopul. „Este foarte bine organizat. Dacă se va dovedi că e ADN-ul Luizei, procurorii vor spune că ecuația e închisă”, este de părere apărătorul familiei Măceșanu. Avocatul Tonel Pop acuză presiuni făcute asupra sa după dezvăluirile din acest caz, după ce procurorii DIICOT aflați la perchezițiile de la casa lui Gheorghe Dincă l-au dat afară pe avocatul familiei Luizei, pentru că și-ar fi făcut un selfie.
Ipoteza lipsei de discernământ, una puțin probabilă
Dacă se va stabili că criminalul din Caracal nu are discernământ din cauza unei afecțiuni psihiatrice, specialiștii consultați de EVZ spun că Gheorghe Dincă va scăpa de condamnare, dar va fi supus măsurii internării într-un ospiciu, unde va fi ținut sub tratament până se însănătoșește.
Numai că lipsa de discernământ se stabilește în instanță cu raportare la momentul comiterii faptelor. Ipoteza lipsei de discernământ este una greu de reținut în cazul lui Gheorghe Dincă, având în vedere că acesta le-a răpit pe victime, le-a sechestrat, le-a violat, le-a ucis, apoi a făcut totul pentru a scăpa de trupurile lor.
De exemplu, Magdalena Șerban – „nebuna de la metrou” care în 2017 a împins pe șine două tinere, iar una a murit călcată de tren, a primit pedeapsa detenției pe viață, chiar dacă are probleme psihice. Magistrații au decis că, în momemtul comiterii faptelor, Magdalena Șerban a avut reprezentarea acțiunilor ei (atunci când le-a împins pe victime) și urmărea rezultatele acestor acțiuni (victimele să fie lovite de metrou).
Drama Alexandrei, în atenția PE
Președintele Parlamentului European David Sassoli cere instituțiilor europene să ia măsuri ferme pentru reducerea violenței împotriva femeilor. Liderul european s-a declarat impresionat și afectat de tragedia Alexandrei și a reacționat pe pagina sa de Facebook. El a ascultat înregistrarea convorbirii dintre Alexandra și operatoarea de la 112 și se declară îngrozit. „Crearea unor politici din ce în ce mai eficiente de combatere a violenței împotriva femeilor va trebui să fie din ce în ce mai mult în centrul acțiunii politice și instituționale europene. În numele Alexandrei și al tuturor victimelor!”, a scris Sassoli. (Cora Muntean)