ÎPS Nicolae Corneanu, o retragere aşteptată

Deşi i-a fost luat dreptul de semnătură de către Sfântul Sinod, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului refuză să se supună deciziei.

La ultima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit pe 20 mai 2011, s-a luat o decizie istorică. Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, i-a fost retras dreptul de semnătură, iar conducerea eparhiei a fost încredinţată Prea Sfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop vicar.

Surse din Sfântul Sinod ne-au relatat că, de fapt, ierarhului timişorean i s-a reproşat haosul administrativ, prin desele hârtii contradictorii pe care le semnează. Toate au fost puse pe seama sănătăţii venerabilului mitropolit, care are 88 de ani şi nu mai puţin de 47 de ani de arhierie, adică de episcop!

A lipsit la ultimele şapte şedinte ale Sfântului Sinod

Unii sinodali mai radicali chiar l-au numit pe ÎPS Nicolae Corneanu "senil" şi i-au cerut pensionarea.Ierarhul, care a lipsit nemotivat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod, a rămas ferm pe poziţii şi a anunţat că nu are de gând să se retragă şi că, dimpotrivă, "se simte excelent şi în putere".

Pentru a rezolva cât de cât problema, Sfântul Sinod a decis "delegarea unor atribuţii chiriarhale administrative Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul (…), această măsură având caracter temporar şi excepţional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei. Motivele au fost clare: dese reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel clerul, credincioşii şi opinia publică.

În plus, pentru ca Arhiepiscopia şi Mitropolia să fie bine gestionate, Înalt Prea Sfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost numit un fel de supervizor – "să supravegheze modul în care sunt aplicate hotărârile Sfântului Sinod în Arhiepiscopia Timişoarei şi Mitropolia Banatului şi cum evoluează ameliorarea situaţiei".

Alte cazuri similare

În ciuda faptului că ştirea a şocat opinia publică, ÎPS Nicolae Corneanu nu este singurul episcop care, după 1990, este pus în situaţia de a se retrage. În 1990, sub presiunea protestelor publice şi a unei telegrame trimise lui Ceauşescu, Patriarhul Teoctist a cerut în scris Sinodului retragerea sa din fruntea Bisericii.

La şedinţa Sfântului Sinod din 10 ianuarie 1990, Patriarhul Teoctist a cerut în scris retragerea din slujirea sa, în semn de pocăinţă. După ce retragerea i-a fost acceptată, Teoctist s-a stabilit la Mănăstirea Sinaia. I-a urmat gestul episcopul de Alba- Iulia, Emilian Birdaş.

Totuşi, peste câteva luni, Patriarhul Teoctist şi-a reluat funcţia, iar PS Emilian Birdaş a fost numit, pe 4 aprilie 1990, arhiereu- vicar al Episcopiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, cu titlul “Arădeanul".

În 2001, arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Lucian Florea, s-a retras la pensie din cauza stării sale de sănătate, fiind urmat în scaun de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie Petrescu.

În 2007, tot din motive medicale, în vârsta de 82 de ani, PS Ioan Mihălţan, episcop al Oradiei, Bihorului şi Sălajului s-a retras şi el.

În vârstă de 88 de ani, ÎPS Nicolae Corneanu rezistă pe poziţii, refuzând să se retragă.

Decizii halucinante

ÎPS Nicolae a devenit cunoscut în opinia publică în 1990, fiind primul ierarh care a recunoscut că a lucrat pentru poliţia politică şi că a semnat un angajament cu fosta Securitate. Mărturisirea l-a propulsat în vârful societăţii civile, fiind văzut de foarte multă lume drept un ierarh onest şi fără pată.

Pe 25 mai 2008, Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu a şocat din nou opinia publică. În cadrul ceremoniei de sfinţire a bisericii greco-catolice "Sfânta Maria Regina Păcii şi a Unităţii", ÎPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credincioşilor şi a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se împărtăşi.

Excelenţa sa Mons. Francisco-Javier Lozano, nunţiul apostolic în România, i-a dat în mână Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae, conform tradiţiei, Sfântul Trup, după care i-a fost înmânat potirul cu Sângele Domnului din care Înalt Preasfinţia Sa Nicolae s-a împărtăşit singur.

Cazul a şocat ortodoxia. Mitropolitul Kirill (actualul Patriarh al Rusiei) a solicitat Bisericii Ortodoxe Române "să exprime un punct de vedere în legătură cu acest eveniment". Alţii au vorbit de caterisirea sa, dar Sfântul Sinod l-a iertat după ÎPS Nicolae şi-a recunoscut vina şi "şi-a cerut iertare şi a fost iertat".

TRECUT

Colaborator al Securităţii timp de patru decenii

Un verdict CNSAS din 2007 arată că Nicolae Corneanu a fost colaborator al poliţiei politice între 1950 şi 1988. În schimb, Securitatea l-ar fi ajutat să avanseze în ierarhia bisericească.

"Se manifestă ca unul ce nu crede în preceptele şi dogmele bisericeşti, fiind convins că biserica a fost întotdeauna un mijloc de înşelare a maselor populare. (...) a rezultat că s-a preocupat de studiul ştiinţei marxist-leniniste şi de însuşirea ei, ce l-au făcut să fie convins de netemeinicia dogmelor pe care încă mai trebuie să le «apere» şi în acelaşi timp să-şi dea seama perfect că viitorul nu poate aparţine decât comunismului“, scria în caracterizarea pe care şi-a făcut-o pe 15 ianuarie 1963, în faţa Securităţii, ÎPS Nicolae.

"Din păcate, «am fost colaborator al poliţiei politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, când am fost arestat pe motivul de a fi adăpostit un aşa-zis «fugar» stabilit în Germania. (…)am trecut din mână în mână, de la Siguranţă la Securitate, care îmi cereau note scrise şi informaţii, până la Revoluţia din decembrie 1989", susţine ÎPS Nicolae. "Sfântul Sinod nu urmăreşte să creeze tulburări, ci încearcă să aplaneze conflicte şi să înlăture tul burări existente, ca urmare a unei crize de autoritate.“ COMUNICAT Sfântul Sinod