EDITORIALUL EVZ: Cine este premierul secret al lui Băsescu

EDITORIALUL EVZ: Cine este premierul secret al lui Băsescu

Traian Băsescu a pus în cui încleştarea titanică cu criza economică şi a inventat, din senin, o criză politică.

Deşi scopurile declarate sunt nobile, un alt stil de guvernare pentru o nouă etapă, relansarea încrederii populaţiei în executiv, motivul real al intervenţiei intempestive a preşedintelui pare a fi de altă natură, mai practic: oprirea ascensiunii lui Vasile Blaga spre preşedinţia PDL şi mai ales spre şefia guvernului. Nu ştim dacă are ceva personal cu Vasile Blaga, am face doar speculaţii în jurul unor cuvinte care încep cu litera "V", precum vămi, Vîntu, Voiculescu etc. Sigur e că Vasile Blaga nu e precum bunul şi smeritul Emil Boc. Cu Blaga preşedinte de partid şi premier, Băsescu ar fi obligat să împartă puterea.

Partenerii de guvernare ai PDL privesc ca la teatru, executivul şi-a oprit motoarele, funcţionarii îşi strâng fotografiile de familie de pe birouri, toată lumea brodează scenarii pe marginea întrebării "care sunt intenţiile lui Băsescu". România administrativă s-a oprit. Ce s-a schimbat atât de dramatic încât Traian Băsescu, care-i prorocea zilele trecute lui Emil Boc viaţă politică lungă şi recunoştinţă în veac, care lăuda partidul că şi-a sacrificat popularitatea pentru interesul naţional, să pună PDL în faţa unor alegeri în care miza e chiar viitorul lui, înaintea congresului? Care este urgenţa ce-l împinge pe Traian Băsescu să tranşeze chestiunea guvernării acum şi nu peste câteva luni?

Amănuntul că nu mai are răbdare să aştepte clarificările interne din PDL, ce ar urma să se producă la congresul din primăvară, poate fi indiciul că "relansarea încrederii în guvernare" are mai degrabă legătură cu partidul. Acolo unde oamenii preşedintelui nu au fost în stare să se unească într-un grup şi să propună o alternativă la Vasile Blaga, care şi-a început campania electorală internă. Să vină cu acel nume care să îndeplinească două criterii esenţiale: să câştige încrederea partidului şi voturile congresului şi să exprime o viziune în legătură cu viitorul PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Posibilitatea ca Vasile Blaga să câştige alegerile interne, în cazul în care va intra în competiţie, este foarte mare, în orice caz mai mare decât şi-a imaginat chiar Traian Băsescu. Secretarul general şi-a păstrat intactă puterea de a mobiliza partidul, ba mai mult, are canale deschise cu toate formaţiunile de pe scena politică, ceea ce-i asigură capacitatea de a negocia alianţe dincolo de voinţa preşedintelui. Numai că evenimentele din ultimele zile îl pun pe Blaga în faţa următoarei perspective: să-şi adjudece preşedinţia partidului, dar nu şi pe cea de şef al guvernului, postul fiind deja ocupat de altcineva. Şi astfel cota lui Vasile Blaga în PDL scade.

Varianta pe care Băsescu a propus-o partidului, premier independent, le-a ridicat părul pe şira spinării multor pedelişti, mai ales liderilor de organizaţii teritoriale pentru care inclusiv varianta ca Emil Boc să rămână premier, cea mai proastă din punct de vedere electoral, ar fi preferabilă. Logica oamenilor din teritoriu ai PDL este simplă şi se traduce în bani. Pentru a-şi recâştiga posturile în administraţia locală, în condiţiile în care imaginea PDL asociată guvernării de austeritate nu le mai aduce niciun plus de voturi, ci dimpotrivă, au nevoie de finanţare pentru proiectele lor oricare ar fi acestea, şcoli, poduri, fântâni luminoase, statuete florale etc.

Un premier independent în viziunea liderilor locali ar însemna pierderea controlului PDL asupra guvernării şi a resurselor. Doar invocând această ipoteză de lucru Traian Băsescu le-a recâştigat atenţia, după ce Vasile Blaga le câştigase promisiunea voturilor pentru Congres. Şeful statului le-a reamintit astfel că mai are cărţi în jocul politic. Dacă Emil Boc demisionează de la şefia guvernului este atributul preşedintelui să numească premierul. Iar dacă partidele din coaliţie nu se înţeleg asupra unui nume sau dacă alesul politicienilor nu-i convine preşedintelui, acesta are dreptul de a nominaliza pe cine doreşte, aşa cum a făcut-o de atâtea ori.

Numele premierului secret nici nu mai este important din moment ce Traian Băsescu şi-a atins scopurile. A arătat partidului că încă deţine puterea şi alegătorilor că are voinţa să-l înlocuiască pe Emil Boc, al cărui nume a devenit sinonim cu austeritatea. Premierul secret poate fi oricine, chiar şi bunul şi smeritul Emil Boc, doar Vasile Blaga nu.