Evenimentul Zilei > Actualitate > Copiii alăptaţi exclusiv la sân şase luni riscă să aibă carenţe!
Copiii alăptaţi exclusiv la sân şase luni riscă să aibă carenţe!

Copiii alăptaţi exclusiv la sân şase luni riscă să aibă carenţe!

Alpătarea la sân pentru şase luni nu este neapărat cea mai bună soluţie pentru buna dezvoltare a copiilor, susţin experţi de la Londra, citaţi de British Medical Journal.

Micuţii riscă să sufere de deficienţe de fier şi de alergii dacă nu primesc şi alte alimente mai devreme de şase luni, susţin medici de la University College London’s Institute of Child Health.

În anul 2001, Organizaţia Mondială a Sănătaţii făcea o recomandare globală care spunea că toţi copiii ar trebui alăptaţi exlusiv la sân în primele şase luni de viaţă. Recomandarea se baza pe rezultatele a 16 studii, dintre care şapte fuseseră făcute în ţări dezvoltate.

Însă, acum, analizarea altor 33 de studii arată că nu există dovezi suficiente pentru a nu introduce alimente solide înainte de vârsta de şase luni.
Copiii români, înţărcaţi devreme
În România, numărul femeilor care îşi alăptează copiii explusiv la sân pentru prima jumătate de an este foarte mic, spun medicii.

"În general, de pe la trei luni, trei luni şi jumătate, copiii încep să primească şi alte alimente sau lapte formulă şi de multe ori se renunţă la alăptarea la sân. În acest moment, facem o cercetare pentru a obţine date noi despre cât alăptează femeile la noi dar şi pentru a vedea ce mănâncă exact copiii", spune medicul pediatru Alin Stănescu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti. 

Medicul explică faptul că discuţia avută la nivel mondial în ultimul timp face referire la o nuanţare a recomandării de alăptare exclusivă de sân pentru şase luni în funcţie de gradul de dezvoltare al unei ţări.

"Se discută ca în ţările în curs de dezvoltare, în care mamele au deficienţe nutriţionale mai mari, să se facă recomandarea ca micuţii să primească alimente mai devreme de şase luni", adugă pediatrul Alin Stănescu. El mai spune că în România problema este că mamele consumă multe făinoase  (paste, pâine) şi puţine alimente cu valoare nutriţională reală.

Credeţi că avertismentul specialiştilor este justificat?