Numele lui Ceauşescu, preţ de 1 leu în instanţă

Urmaşii dictatorului au chemat teatrul în instanţă pentru încălcarea "dreptului de marcă" în spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", o reconstituire a celebrului proces din decembrie 1989.

Moştenitorii familiei Ceauşescu au chemat în instanţă Teatrul Odeon, care, în decembrie anul trecut, a găzduit două reprezentaţii ale spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", o reconstituire a procesului cuplului de dictatori, producţie a Institutului Internaţional pentru Crimă Politică din Germania.

Potrivit lui Haralambie Voicilaş, avocatul lui Valentin Ceauşescu, teatrul care a găzduit acest spectacol a încălcat dreptul de marcă, fapt pentru care a fost chemat în intanţă, prima înfăţişare urmând să aibă loc mâine, la Tribunalul Bucureşti.

"Este o chestiune de onoare"

"Marca Nicolae Ceauşescu a fost înregistrată la OSIM de către Valentin Ceauşescu şi de Mircea Opreanu (ginerele soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu - n.r.). Nimeni nu are voie să-l folosească fără acordul familiei acestuia", explică Voicilaş.

Decizia urmaşilor soţilor Ceauşescu a fost luată după ce Teatrul Odeon a fost avertizat că trebuie să renunţe la găzduirea reprezentaţiei, printr-o scrisoare înmânată chiar de către profesorul Opreanu.

"Despăgubirile financiare cerute de familia Ceauşescu sunt de 1 leu. Până la urmă, aici este vorba despre o chestiune de onoare, nu despre bani, iar aceasta poate fi şi o pildă pentru români, care trebuie să înveţe să respecte legea", explică avocatul.

"Pentru actul artistic, numele îşi pierde calitatea de marcă"

"Nu se poate să fie încălcată marca Nicolae Ceauşescu pentru o reprezentare artistică", vine să îl contrazică pe colegul său de breaslă avocatul Gabriel Turcu, specialist în probleme de proprietate intelectuală. Potrivit acestuia, legea dreptului de marcă poate interzice utilizarea unei mărci în legătură cu produse şi servicii, când acestea se adresează unui consumator şi unui public în vederea comercializării.

"Dacă numele resprectiv este folosit într-un context artistic, el îşi pierde calitatea de marcă", adaugă avocatul, care citează art. 38 din Legea mărcilor.

"Nu există încălcare ori de câte ori foloseşti marca pentru a identifica un nume, pentru a identifica un domiciliu sau alte forme de a arăta calitatea sau orice altceva care există în limbaj comun. Dacă există un post Acasă TV, nu înseamnă că, de câte ori spunem că ne ducem «acasă» trebuie să plătim drept de marcă", continuă Gabriel Turcu, subliniind că, din punctul său de vedere, dar şi conform literei legii, situaţia face parte din categoria absurdului, iar şansele de câştig ale petiţionarilor sunt nule.

"Nu credeam că o să mă bântuie iar Ceauşescu"

Conducera Teatrului Odeon se declară stupefiată că un simplu act de cultură a generat un proces în justiţie.

"Noi nu am făcut decât să găzduim un spectacol al unor producători germani. Uite că am ajuns să fim daţi în judecată şi acuzaţi că am vândut bilete şi am avut beneficii materiale", se apără directoarea Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr. Aceasta subliniază că decizia ca spectacolul să fie jucat mai departe a fost luată chiar de către producătorii germani, care au asigurat, prin contract, că nu există nicio neregulă care să genereze un eventual litigiu.

"Nu credeam că şi peste 20 de ani o să mă bântuie Ceauşescu", mai spune, indignată, Dorina Lazăr.

PROVOCATOR

Florin Călinescu: "Când o să fie să mai joc piesa, o să o joc"

Viaţa lui Nicolae Ceauşescu a fost, în cei 20 de ani de la Revoluţie, subiectul a numeroase producţiii artistice.

Florin Călinescu, actor şi director al Teatrului Mic, a oferit publicului, în 2005, propria viziune a unei zile din viaţa dictatorului, în piesa "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu".

Deşi este vorba despre aceeaşi situaţie ca şi în cazul Teatrului Odeon, Călinescu a scăpat de un proces cu familia Ceauşescu din două motive. "Piesa a fost întreruptă din cauza unor probleme de producţie. Când am văzut ce situaţie s-a creat la Odeon neam gândit să oprim producţia", explică Florin Călinescu.

În ciuda afirmaţiei avocatului Voicilaş, care spune că piesa a fost oprită "pentru că a purtat o discuţie pe această temă cu Florin Călinescu, în urma căreia el a încetat să mai joace piesa", actorul susţine că nu poate fi constrâns să nu reia reprezentaţiile la "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu". "Dacă o să îmi pun vreodată problema să mai joc piesa, o să o fac", ne-a declarat directorul Teatrului Mic.