9 martie, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989

Ceremonie militara si religioasa de depunere de coroane organizata cu prilejul ,,Zilei Detinutilor Politici Anticomunisti si Deportati din Romania in perioada 1944-1989”, in Bucuresti, 9 martie 2021. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989.

La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie "Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989" a fost adoptat de Camera Deputaţilor în ședința din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi șase abţineri.

Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1800 de preoți ortodocși, care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat.

„Credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos au exprimat rezistența activă a Bisericii, alături de o rezistență camuflată sau diplomatică, împotriva ateismului militant, dincolo de unele discursuri și compromisuri”, spune Patriarhul României cu privire la apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă.

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost dedicat, ca an comemorativ, Patriarhului Justinian şi celor care au apărat credinţa ortodoxă în temniţele comuniste.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu