De asemenea, inspectorul-şef a arătat că gradul de asigurare pentru autospecialele de intervenţie este de doar 73%. Totodată, se menţin în continuare deficite semnificative la substanţe stingătoare – 74%, la materiale şi accesorii pentru intervenţie – 55%.
Astfel, potrivit bilanţului IGSU, programele de înzestrare planificate pentru 2010 nu au mai fost bugetate, din cauza crizei economice. Cu toate acestea, timpul mediu de intervenţie al pompierilor s-a redus în 2010 de la 15 la 14 minute.
Pe de altă parte, şeful IGSU a susținut că o alternativă la lipsa de finanţare prin bugetul de stat a Inspectoratului o constituie atragerea de fonduri europene. În acest sens, Inspectoratul este implicat în derularea a 40 de programe de dezvoltare instituţională cu finanţare externă, aflate în diferite faze şi etape de derulare ale căror perioade de implementare sunt cuprinse între 6 luni şi 3 ani, valoarea acestora fiind cuprinsă între 100.000 de euro şi 100 de milioane de euro.
Anul trecut, IGSU a achiziţionat, din fonduri europene, 6 autospeciale pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoane, 6 autospeciale de descarcerare grea şi 4 autospeciale de cercetare CBRN.