8,3 milioane de lei pentru consolidarea Bisericii Evanghelice din Sibiu. Pericolul de prăbuşire este iminent

8,3 milioane de lei pentru consolidarea Bisericii Evanghelice din Sibiu. Pericolul de prăbuşire este iminent

În jurul lăcaşului de cult a început dezvoltarea Sibiului, în secolul XV. Reabilitarea va costa 8,3 milioane de lei, pe baza unei finanţări europene. Aici au fost înmormântaţi baronul Brukenthal şi domnitorul Mihnea Vodă cel Rău

8,3 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului de execuţie a lucrărilor de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Sibiu, locul de unde a început dezvoltarea spaţială a oraşului. Lucrarea este cofinanţată din fonduri europene, atrase printr-un proiect al cărui termen final este în octombrie 2013. Mormântul marilor personalităţi săseşti Biserica Evanghelică din Sibiu este situată în punctul de unde a început să se dezvolte întreg oraşul, fiind finalizată în forma în care poate fi azi văzută între secolele XIV şi XV. Acum câţiva ani, o serie de experţi din străinătate au venit cu un verdict clar: dacă biserica nu intră în reabilitări se va prăbuşi.

Din donaţii au fost strânse cele câteva sute de mii de euro necesare întocmirii proiectului de reabilitare, după care fondurile propriu-zise de consolidare a acoperişului aflat în pericol au fost atrase din intermediul Programului Operaţional Regional. "Nu este cea mai mare biserică a saşilor, poate nici cea mai frumoasă, dar este cea mai importantă. Aici au fot înmormântate toate VIP-urile saşilor care au trăit aici, prim-preoţii, dar şi comiţi ai saşilor, bineînţeles şi primarii Sibiului", spune Frank Thomas Ziegler, manager cultural al Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu. Printre cei al căror mormânt este sau a fost găzduit de Biserica Evanghelică se numără baronul Samuel von Brukenthal sau Mihnea Vodă cel Rău. Podul va deveni destinaţie culturală Prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, Kilian Dörr, spune că în urma acestui proiect vor fi create noi obiective turistice. "Din cauza bombardamentelor din timpul războiului, în Europa mai sunt foarte puţine poduri a căror substanţă originară să fie păstrată. Dorim ca, după restaurarea acestei vechi şarpante, să face un fel de coridor, un fel de traseu prin şarpantă, unul iluminat şi cu toate detaliile speciale pe care le poate oferi vizitatorilor interesaţi de valoarea deosebită a acestei construcţii medievale. Noi nu dorim să facem un monument funerar aici, vrem să facem un loc viu, vizitat de turişti,  de aceea vrem să restaurăm acoperişul şi bolţile, să nu riscăm să se prăbuşească acoperişul", a adăugat Kilian Dörr. Sibiul începe aici Biserica Evanghelică din Piaţa Huet a Sibiului mai are un punct de legătură cu marile catedrale din oraşele medievale ale Europei. "Dacă aţi fost oriunde în Occident, în orice capitală, în orice oraş, dacă pui GPS-ul pe centrul oraşului, te duce la o catedrală. Şi ne-am gândit că acelaşi rol o să-l joace şi acest obiectiv superb. A durat foarte mult până a fost evaluat proiectul, un proiect de dimensiuni foarte mari şi cred că din toate proiectele pe care le-am făcut acesta este cel mai important", spune Valetin Păun, managerul de proiect din partea GPA Business Management SRL. Închisă câteva săptămâni Lucrările de reabilitare vor fi executate de SC Sinecon SRL din Sibiu. Pe tot parcursul execuţiei, Biserica va continua să rămână deschisă turiştilor - pe timp de vară, ajung să viziteze acest obiectiv până la 1.000 de turişti pe zi. Abia în cursul anului viitor, Biserica va fi închisă pentru câteva săptămâni, pentru a fi montate tiranţii care să ţină şi pe viitor zidurile construcţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News