Statele Uniunii Europene ofera aproape 740.000 de locuri de munca vacante in acest an, potrivit centralizarii publicate ieri pe site-ul retelei EURES.
Marea Britanie si Germania, tari care au impus masuri tranzitorii pentru Romania, au cele mai multe locuri disponibile, doritorii putand accesa 261.377 de locuri de munca in Marea Britanie si 190.049 in Germania.
Romanii nu vor putea insa ocupa aceste joburi decat in baza acordurilor bilaterale pe care Romania le are incheiate sau, in cazul Marii Britanii, in baza legislatiei speciale pentru lucratorii romani.
Dintre statele care nu au impus masuri tranzitorii, Cehia are cea mai mare oferta de locuri de munca, 66.665, urmata de Finlanda cu 26.730. In afara de Suedia, care a anuntat aproximativ 12.000 de posturi vacante, celelalte tari care nu au impus masuri tranzitorii au sub 10.000 de locuri de munca.
EURES a fost creata in scopul facilitarii liberei circulatii a fortei de munca in UE si reprezinta o retea de cooperare intre Comisia Europeana si serviciile publice de recrutare din statele membre ale Spatiului Economic European, format din tarile UE, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia.
Reteaua ofera asistenta pentru angajatori si pentru cei care doresc sa-si gaseasca un loc de munca in tarile membre UE, informatiile privind joburile vacante si asistenta oferita putand fi accesate pe internet la adresa: ec.europa.eu/eures.
In cele zece state membre ale Uniunii Europene care nu au impus restrictii privind accesul pe piata muncii, lucratorii romani pot sa aplice pentru posturile anuntate fara alte formalitati suplimentare, in aceleasi conditii ca si nativii.
Austria renunta la o parte din restrictiile pe piata muncii Coalitia transpartinica de la Viena, formata la inceputul saptamanii de social-democrati si conservatori, a inclus in acordul politic prin care a luat nastere decizia de a deschide partial piata muncii pentru lucratorii din noile state membre UE, inclusiv Romania si Bulgaria.
Potrivit documentului, Ministerul austriac al Muncii si Economiei urmeaza sa alcatuiasca in curand o lista cu meseriile la care vor avea acces lucratorii straini, accentul urmand sa cada pe domeniile tehnice in care se inregistreaza o lipsa de forta de munca.