70% dintre români nu ar intra în învăţământ

Un procent de 70% dintre români nu ar accepta un loc de muncă în învăţământ, nici dacă salariile profesorilor s-ar majora cu 50%, arată datele unui sondaj realizat în perioada 30-31 octombrie pe un eşantion de 4.000 de persoane care au accesat site-ul de recrutare resurse umane www.YourJob.ro.

Dintre aceştia, 65% sunt persoane care îşi caută un loc de muncă, iar restul de 5% sunt persoane care nu şi-ar părăsi actualui job pentru a lucra în învăţământ. Cei mai mulţi dintre cei care nu ar accepta să lucreze în învăţământ, un procent de 80%, sunt tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani. Dintre cei care au spus că ar lucra în învăţământ, 75% au peste 35 de ani, se arată într-un comunicat de presă al YourJob.

Mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns că ar lucra în învăţământ, 67%, sunt femei.

"Motivele pentru care nicio persoane care îşi caută un loc de muncă nu ar accepta să lucreze în învăţământ ţine, pe de o parte de stressul pe care îl presupune lucrul cu copiii, contactele cu părinţii acestora şi necesitatea unei continue formări profesionale, şi pe de altă parte, vinovate sunt veniturile mici care pentru un profesor debutant nu depăşesc 800 de RON", a declarat pshiologul Clara Ruse pentru sursa citată.

În aceste zile, profesorii încă mai aşteaptă ca la nivelul Guvernului să se ia decizia de a majora salariile cu 50%.

Pe 4 noiembrie, Ordonanţa de Urgenţă a Executivului de amânare a majorării salariilor a fost respinsă de comisia de educaţie din Senat, demnitarii menţinându-şi poziţia în ceea ce priveşte creşterea cu 50 la sută a salariilor profesorilor.

În data de 30 septembrie, deputaţii au votat în unanimitate legea care mărea salariile profesprilor cu 50%.

La mai puţin de o săptămână de la votul din Parlament, Guvernul a contestat legea la Curtea Constituţională.

Peste alte două zile, l-a demis pe ministrul Educaţiei, cel care votase pentru creşterile salariale din învăţământ şi l-a înlocuit cu Anton Anton.

Pe 15 octombrie, Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză profesorilor. Chiar în ziua în care sindicaliştii protestau în stradă, legea a fost declarată constituţională. Pe 24 octombrie, şeful statului a promulgat actul normativ. După încă patru zile, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pe 28 octombrie, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat pînă la 1 aprilie măririrea salariilor din învăţământ.

Profesorii au declanşat ieri o grevă de avertisment, iar protestele vor continua pe parcursul lunii noiembrie.