Evenimentul Zilei > Actualitate > 7 sfaturi pentru a face curăţenie mai rapid prin casă
7 sfaturi pentru a face curăţenie mai rapid prin casă

7 sfaturi pentru a face curăţenie mai rapid prin casă

Îngrijirea locuinţei îţi poate da dureri de cap, atât la prorpiu cât şi la figurat, dacă nu îţi pregăteşti dinainte un plan bine stabilit. Strategiile pe care ţi le propunem scurtează cu mult timpul pe care îl petreci făcând curăţenie.

Nu ai nevoie de atât de multe ore pentru a face curăţenie prin casă. Cu atâtea responsabilităţi pe cap, este şi normal ca ordinea şi curăţenia din casă să nu mai fie pe un loc fruntaş pe lista lucrurilor pe care le ai de făcut. Cu toate astea, o casă dezordonată poate avea efecte neplăcute nu doar din perspectiva aspectului neplăcut, ci şi pentru sănătatea ta.

Vestea bună este că există soluţii pentru a reduce timpul petrecut făcând curăţenie. Doar 10 minute dedicate curăţeniei în fiecare zi ar putea scurta cu mult curăţenia pe care o faci la sfârşitul săptămânii.

Curăţă pe rând fiecare cameră

Nu încerca să faci curăţenie deodată în toată casa. Ia fiecare cameră pe rând, începe cu camera în care petreci cel mai mult timp. Faptul că nu faci curăţenie în toată casa în acelaşi timp te va face să nu te simţi compleşit de cantitatea de muncă pe care o ai de îndeplinit. După ce vei termina de făcut prima cameră vei avea plăcutul sentiment că ai dus la bun sfârşit o parte din muncă. Nu te distrage de la curăţenie vorbind din când în când la telefon sau verificând periodic e-mailul sau facebook-ul, toate astea îngreunează munca.

Cea mai mare problemă – bucătăria

Există câteva lucruri care îţi pot strica cheful de făcut curăţenie instantaneu. Unul dintre acestea este o bucătărie murdară. Allison Perkins, specialist în relocări, ne sfătuieşte să menţinem curăţenia în bucătărie pentru a nu ne confrunta cu probleme mai serioase. Asta înseamnă să curăţăm mizeria imediat după ce am făcut-o, să nu lăsăm vase murdare de pe o zi pe alta pentru că riscăm sa nu le mai putem curăţa bine, putând deveni ulterior adevărate “bombe" pentru sănătatea noastră.

Camera de zi

Cea mai simplă metodă de a ţine ordine în “inima" case, care e reprezentată de camera de zi, este să stabiliţi un loc pentru fiecare dintre obiecte şi să le menţineţi în ordine. De exemplu, fiecare membru al familiei să ştie că telecomanda trebuie să stea pe masă, că ziarele au un anumit loc în care trebuie să stea şi tot aşa cu fiecare obiect. În acest fel va fi mult mai simplu să faceţi curăţenie şi să o menţineţi cât mai mult.

Baia

Mulţumită noilor ustensile, substanţe şi prafuri de curăţat, acum este mult mai uşor să menţineţi baia curată. Sfatul ar fi să procedaţi la fel ca în cazul bucătăriei: faceţi în fiecare zi puţină curăţenie pentru a nu lăsa microbii să se adune.

Dormitorul

Cheia menţinerii curăţeniei în dormitor este să îţi faci patul în fiecare zi. Nu neglija acest aspect şi, în plus, schimbă aşternuturile imediat ce se murdăresc. Atât aşternuturile cât şi hainele murdare trebuie să urmeze rapid drumul coşului de rufe şi nu vreun scaun din apropiere sau pe jos prin cameră. Microbii de pe rufele murdare pot provoca infecţii şi boli.

Recrutează toată familia în operaţiunea de curăţenie

Toată familia trebuie să participe la curăţenie, astfel scurtezi foarte mult durata acestei operaţiuni. Unde mai pui că poate fi chiar amuzant şi constructiv. Stabileşte fiecare ce are de făcut şi apucaţi-vă de treabă. Cel care termină mai repede poate fi recompensat de ceilalţi membrii ai familiei.

Lista cu lucruri de făcut

Nu te jena să scrii o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le faci prin casă, altfel te trezeşti că ai uitat ceva. Te vei simţii bine de fiecare dată când vei mai tăia una dintre treburi de pe listă.