7 secrete pentru îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur. Cu românul la psiholog

7 secrete pentru îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur. Cu românul la psiholog

Cunoști oameni care văd orice situație într-o lumină proastă? Sau cineva care se luptă cu sentimente de tristețe, lipsă de motivație sau lipsă de speranță? Sau pur și simplu ați observat că sunteți din ce în ce mai pesimist? Dacă este așa, trebuie să știți că ar putea să fie o problemă cu funcționarea sistemului limbic.

Sistemul limbic, numit și creierul emoțional, se află în apropierea centrului creierului. Având în vedere dimensiunea sa redusă – cam cât o nucă - este împachetat cu funcții critice pentru comportamentul uman și supraviețuire. Sistemul limbic procesează simțul mirosului, stochează amintiri emoționale foarte încărcate și afectează ciclurile de somn și apetitul, starea de spirit, sexualitatea și dorința de relaționare.

Atunci când sistemul limbic este mai puțin activ, starea de spirit este mai pozitivă și mai plină de speranță, mai optimistă, iar atunci când sistemul limbic este mai activ, reacția negativă poate prelua controlul asupra stării de spirit a unui individ. Problemele legate de funcționarea sistemului limbic pot avea ca rezultat:

> Tristeţe;

Ne puteți urmări și pe Google News

> Depresie clinică;

> Creșterea procentului de gândire negativă;

> Percepția negativă a evenimentelor;

> Inundații ale emoțiilor negative, cum ar fi lipsa de speranță, neajutorarea și vina;

 > Probleme de apetit și somn;

> Scăderea sau creșterea activității sexuale;

> Izolare socială;

 > Durere. S-a demonstrat că îmbunătățirea legăturilor emoționale dintre oameni ajută la vindecarea sistemului limbic. Cu alte cuvinte, cum interacționăm cu alți oameni ne poatet ajuta sau ne poate răni sistemul limbic! Cu cât ne simțim mai bine cu cei din jurul nostru, cu atât ne vom simți mai bine fizic și psihic.

Iată șapte principii pentru a ne menține relațiile sănătoase și pline de satisfacții:

 

1. Asumă-ți responsabilitatea pentru menținerea puternică a relațiilor importante.

Nu fi tipul de persoană care dă vina pe alții pentru problemele din viața sa. Această atitudine te va duce până acolo unde o sa devii o „victimă”. Asumarea unei relații înseamnă să permiți celui de lângă tine să fie așa cum este el, nu așa cum ți-ai dori tu să fie. Să accepți că nimeni nu este perfect și că valoare capătă o relație care trece prin diverse situații plăcute sau nu, nicidecum atunci când alegem să rupem relații.

 

2. Hrănește relațiile.

Relațiile, asemenea oamenilor... „mor”! Când moare relația dintre două persoane atunci apar resentimentele și, în anumite situații, apar și traumele. Trebuie să hrănim relațiile în mod constant, așa cum plantele au nevoie de apă, pentru ca ele să fie de lungă durată. Iar „hrana” trebuie să vină din ambele părți.

 

3. Protejați-vă relația, dar și propria identitate.

O modalitate sigură de a distruge o relație este de a reduce sau de a degrada personalitatea celor implicați în respectiva relație. Nu există relație sănătoasă acolo unde persoanele nu se simt în siguranță și nu se simt bine.

 

4. Comunică ce vrei, dar fără să impui.

Este important să știi ce vrei și ce nu vrei, dar nu este normal să impui celor din jur propriile reguli.

 

5. Focusați-vă pe aspectele pozitive.

Observați ce vă place mai mult la cei din jur, decât ceea ce nu vă place. Este foarte ușor să observați ceea ce nu vă place, dar când petreceți mai mult timp observând aspectele pozitive ale relației, este mai probabil să observați o creștere a comportamentului pozitiv.

 

6. Mențineți și protejați încrederea.

Multe relații se destramă după ce a avut loc o „încălcare” majoră a încrederii, cum ar fi o aventură sau altă formă de lipsă de onestitate. Cu toate acestea, să se ajungă în acel punct critic există niște probleme nerezolvate la timp și o lipsă de încredere în propria persoană, la cel puțin una din părți.

7. Gestionarea problemelor dificile.

Evitarea conflictelor pe termen scurt are, adesea, efecte devastatoare pe termen lung. Într-o manieră categorică, dar amabilă, rămâneți fermi pe ceea ce credeți că este corect. Această atitudine vă ajută la menținerea relației echilibrate.