Evenimentul Zilei > International > 6 milioane de petrecăreți se vor ciocni cu 60.000 de refugiaţi, la Oktoberfest
6 milioane de petrecăreți se vor ciocni cu 60.000 de refugiaţi, la Oktoberfest

6 milioane de petrecăreți se vor ciocni cu 60.000 de refugiaţi, la Oktoberfest

Un val de oameni sunt așteptaţi la Munchen - mai precis 6 milioane, pentru a sărbători celebra Oktoberfest – evenimentul anual al orașului, care începe în acest week-end. Dar…

Orașul este, de asemenea, ocupat cu sosirile în masă ale refugiaților: 60.000 de oameni au ajuns la  Gara Centrală din München, în ultima săptămână.
Unii se tem că securitatea va fi compromisă la Oktoberfest dacă poliția însărcinată cu paza de a refugiaților va avea acelaşi număr de oameni masaţi pentru eveniment. Respectiv 500 de ofițeri de poliție – același număr ca în ultimii ani.
Timp de două săptămâni, în fiecare toamna, turiști și localnici se adună pentru sărbători acest eveniment tradiţional şi pentru a consuma 7,5 milioane de litri de bere.
Presa, ba chiar şi guvernul Germaniei subliniază că, de această dată, va fi o situaţie fără precedent. Şi anume, există riscul ca “6 milioane de participanţi la Oktoberfest, să se ciocnească pe străzile din Munchen cu 60.000 de refugiaţi”. O parte a presei tabloide chiar notează “că 60.000 de refugiaţi se vor ciocni cu 6 milioane de petrecăreţi beţi”.

Reacţii negative

Un oficial a menţionat posibilitatea considerată de către unele voci ale presei bizară, ca grupurile de refugiaţi să fie ghidaţi spre nordul gării, în timp ce petrecăreţii vor fi ghidaţi spre sud. , rapoarte Deutsche Welle. "Credem că este puţin exagerat să credem că refugiații ar putea merge de fapt, la Oktoberfest”, au subliniat atât cei de la Reuters, cât şi cei de la Deutsche Welle. “Mai ales că unii dintre ei sunt musulmani”, comentează şi analiştii. 
Horst Seehofer premier, a lăsat să se înțeleagă că el l-a sfătuit pe cancelarul Angela Merkel să adopte măsura cu “orientarea” oamenilor de Oktoberfest,  pentru a permite ca sărbătoarea să aibă loc netulburată. Comentariile sale controversate au stârnit reacții negative pe social media, cu utilizarea hashtag #Oktoberfestung şi pe Twitter.
Oficialii au fost obligați să supravegheze distribuirea de refugiați de la gara München în alte orașe din Germania. "Suntem peste limite acum", a declarat Christoph Hillenbrand, președinte al regiunii Bavaria de Sus.
Însă locuitorii din München au profitat de ocazie în ceea ce priveşte refugiaţii, oferind produse alimentare, bunuri și jucării pentru noii veniți.