54% dintre români nu vor să împartă blocul cu homosexualii

Lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali (LGBT) şi heterosexuali care îi susţin sunt aşteptaţi sâmbătă, de la 17.00, la marşul GayFest din Capitală.

Evenimentul din Piaţa Unirii va fi precedat vineri de Marşul pentru Familie, iar sâmbătă dimineaţă, de Marşul pentru Normalitate.

Până la parada gay, la care sunt aşteptaţi 500 de oameni şi, potrivit surselor din cadrul Jandarmeriei Române, tot atâţia jandarmi, LGBT organizează, zilnic, evenimente - expoziţii foto, proiecţii de filme, seri de lectură, dezbateri - cu acces liber (detalii pe www.gay-fest.ro). Şi în acest an, homosexualii cer să nu mai fie consideraţi „cetăţeni de rangul doi”, să nu mai fie discriminaţi şi hărţuiţi pe stradă sau la serviciu.

Creşterea gradului de toleranţă, de la an la an, faţă de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT) în România e nesemnificativă, aproape că intră în marja de eroare a unui sondaj. O cercetare realizată în 2008, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, arată că românii nu-i vor aproape pe cei cu orientări sexuale „anormale”.

74% dintre români nu vor prieteni gay, iar 54% dintre ei nu vor să fie vecini cu persoane care nu sunt heterosexuale. Nici la birou nu se împacă mai bine cu LGBT, 57% dintre concetăţenii noştri declarând că nu vor un astfel de coleg.

TRADIŢIE DE 14 ANI

La Bruxelles, „Gay Pride” înseamnă „veselie” Peste 20.000 de belgieni au ieşit pe străzile din Bruxelles sâmbăta trecută, la „Gay Pride”. Şi nu erau doar membrii comunităţii LGBT, ci şi persoane în vârstă, copii şi tineri heterosexuali, pentru care marşul minorităţilor sexuale a fost prilej de spectacol şi veselie. Expoziţie de maşini sport, care alegorice, actori şi dansatori profesionişti, muzică şi multe umbrele în culorile curcubeului s-au plimbat prin centrul oraşului toată ziua.

Belgienii, dar şi turiştii străini, au avut parte de bătăi cu frişcă, iar Manneken Piss – băieţelul care face pipi, simbolul capitalei belgiene - a fost îmbrăcat în haine lucioase, portocalii, în semn de simpatie faţă de minorităţile sexuale. (Andreea Ciupercă)