Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost "invadat" aseară de către 5.000 de localnici şi de turiştii români şi străini aflaţi în oraş. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, a fost un adevărat record, numărul vizitatorilor fiind mai mare decât cel înregistrat cu ocazia zilei de 1 Decembrie şi de cinci ori mai mare decât la ediţia de anul trecut a Nopţii Muzeelor.
Vizitatorii au avut parte de trei premiere şi au putut admira gratuit unele din cele mai frumoase şi valoroase artefacte dacice şi romane, prezentate de personaje coborâte parcă din cărţile de istorie. Ca şi anul trecut, oaspeţii muzeului au fost întâmpinaţi de muzeografi îmbrăcaţi în costume realizate după cele purtate în epoca pe care o prezentau, de la omul preistoric până la regii Ferdinand şi Maria. Dacă anul trecut costumele au fost închiriate, în acest an vizitatorii au fost aşteptaţi în costumele confecţionate în baza unui proiect finanţat de Fondul Cultural Naţional, după ce evenimentul organizat anul trecut cu ocazia Nopţii Muzeelor s-a dovedit a fi un real succes. În premieră, pe lângă angajaţii muzeului, la acţiunea din acest an au participat şi voluntari, pentru care au fost închiriate costume, astfel încât numărul personajelor să fie cât mai mare. Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a precizat că au fost în total 30 de personaje, din care 11 au fost întruchipate de voluntari. Brăţările dacice, expuse în premieră
Cei care au trecut pragul muzeului au putut admira statuia zeiţei Nemesis şi un basorelief reprezentându-l pe zeul Marte, descoperite recent în castru cu ocazia lucrărilor de reabilitare din Cetatea Alba Carolina, care au fost expuse în premieră pentru public. Cea mai aşteptată premieră a fost însă în zona dedicată culturii dacice. "Expunem pentru prima dată toate brăţările aduse până acum în România şi cele 229 de monede recuperate în urmă cu câteva zile. În premieră naţională, sunt expuşi kosoni de argint, foarte rari şi câteva monede din aur. De asemenea, cele două scuturi din, cred, opt care vor fi probabil recuperate, la fel e pentru prima oară când sunt expuse într-un muzeu", a precizat Gabriel Rustoiu. El a recunoscut că a fost un noroc că muzeul albaiulian a reuşit să expună toate aceste piese, chiar şi pentru o singură noapte. "Am avut norocul că ancheta împotriva traficanţilor de obiecte de patrimoniu se desfăşoară la Alba Iulia. Aceste piese au fost aduse pentru a fi probe în instanţă. Apoi şi brăţările şi monedele se vor întoarce la Bucureşti", a menţionat directorul instituţiei muzeale. Toţi vizitatorii s-au arătat încântaţi de ceea ce au văzut la muzeu, foarte mulţi au venit "înarmaţi" cu aparate de fotografiat şi au făcut poze alături de personajele întâlnite sau lângă brăţările dacice. Printre vizitatorii inediţi s-au aflat şi trei mirese furate. Manifestările dedicate Nopţii Muzeelor au fost deschise la ora 19.00, cu o reprezentaţie teatrală susţinută de trupa Skepsis şi un concert de jazz al formaţiei White City Band, ambele găzduite de Sala Unirii, şi s-au încheiat după miezul nopţii.
Tezaur valoros
Valorosul tezaur dacic a fost recuperat de autorităţile române la începutul lunii mai din Germania. Acesta reuneşte acum 13 brăţări dacice din aur masiv, un tezaur monetar şi o pereche de scuturi din fier. "Cele două umbo-uri de scut realizate din tablă de fier prin prelucrare în tehnica au repoussé, prin batere la cald, având fiecare o greutate de circa 1,5 kilograme. Spectaculoase sunt şi reprezentările de pe ele, pe unul dintre acestea fiind înfăţişat un zimbru, iar pe cealaltă un grifon, fiind vorba despre rarităţi din repertoriul armamentului dacic. La fel de valoros este şi tezaurul monetar, format din 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson “clasic" şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I. Artefactele au fost sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmisegetuza Regia, de echipe de braconaj arheologic. Pentru recuperarea lor statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933.4 grame. Pentru cele două scuturi au fost achitaţi 45.000 dolari, iar pentru tezaurul monetar 182.000 euro", a precizat purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu.