500 de turişti au rămas prizonieri în Sardinia din cauza pandemiei

Pandemia de Covid-19 le-a dat peste cap vacanța turiștilor care au ales să viziteze Sardinia. Iată ce scrie Il Sole 24 Ore.

"Atât turiștii depistaţi pozitivi, cât şi cei aflați în izolare, au probleme în a se întoarce acasă din Sardinia. Deoarece cealaltă faţă a medaliei urgenței Covid apare atunci când cei aflați în vacanță descoperă că sunt pozitivi, sau sunt siguri că au intrat în contact cu un pozitiv. Pentru ambele situaţii se declanşează procedura de siguranță. Pozitivul trebuie să rămână izolat timp de 14 zile și, după cum explică consilierul regional al sănătății din Sardinia, Mario Nieddu, „poate fi considerat non-contagios doar după al doilea test cu rezultat negativ”. Între timp, totuși, el trebuie să rămână într-o stare de izolare care, aşa cum susține Nieddu, „poate depăși 14 zile”.

Municipalitățile se ocupă de achitarea costurilor persoanelor aflate în carantină

Și aici apare o altă întrebare. Cine plătește? „În prezent, municipalităţile sunt cele care s-au oferit să îi ajute pe cei aflaţi în carantină  - argumentează Nieddu - deoarece în realitate cheltuielile de şedere ar trebui acoperite de sistemul național sau cel regional sanitar din provincia de origine, însă nu există indicații clare ». Rezultatul? "Primarii își suflecă mânecile și se pun la dispoziția persoanelor, găsind structuri disponibile pentru a-i găzdui pe cei care nu pot părăsi insula".

500 de persoane au rămas blocate pe insulă în așteptarea rezultatelor negative

Între timp, totuși, îngrijorarea crește, în special în rândul celor care nu pot părăsi Sardinia. În prezent, în conformitate cu ceea ce rezultă din buletinul emis de Unitatea Regională de Criză, pe întreg teritoriul regional există 492 de persoane aflate în izolare fiduciară și 343 pozitive. „Aproximativ șaizeci la sută din aceştia- explică Nieddu - sunt turiști”. Ceea ce tradus, înseamnă aproximativ 500 de oameni blocați care așteaptă rezultate negative. O situaţie care a determinat atât regiunea, cât și medicii să ceară intervenția Guvernului pentru crearea unui pachet complet care să prevadă ca, costurile testărilor, a personalului medical și al reactivilor efectuate în Sardinia să fie suportate de sistemul național de sănătate. 

Şaizeci la sută din cele 500 de persoane blocate pe insulă sunt turiști, proveniți din Lazio și Roma, Lombardia, Veneto și din străinătate și în multe cazuri, chiar şi personalul hotelier depistat pozitiv  provine din afara Sardiniei", notează Davide Madeddu în Il Sole 24 Ore.

 

Traducerea Rador