50 de vânători de animale UCIŞI de vânătorii de braconieri pentru a proteja ultima populaţie masivă de rinoceri
- Narcis Popescu
- 15 februarie 2017, 11:13
50 de vânători de animale UCIŞI de vânătorii de braconieri pentru a proteja ultima populaţie masivă de rinoceri
Parcul Naţional Kaziranga reprezintă un model de succes în ceea ce priveşte protejarea animalelor şi conservarea populaţiei de animale împotriva braconierilor indieni. Totuşi, pentru a întreţine această performanţă, angajaţii parcului au fost nevoiţi, în mai multe rânduri, să apeleze la arme de foc.
Până în prezent nu mai puţin de 50 de braconieri au fost ucişi de către angajaţii parcului, după ce vânătorii de animale nu au putu fi opriţi în alt mod, potrivit Borepanda.com.
Politica din rezervaţia indiană a fost una de succes, având în vedere că în urmă cu 100 de ani, existau puţini rinoceri cu un singur corn, iar astăzi există peste 2400 de exemplare, reprezentând aproximativ 2 treimi din populaţia globului. Astfel încât, în prezent numărul rinocerilor care au căzut victime braconajului este chiar mai mic decât cel al braconierilor ucişi în urma operaţiunilor de apărare a animalelor de vânători.
Braconierii vânează rinoceri pentru a le putea comercializa ulterior cornul pe piaţa neagră la un preţ ce porneşte de la 6 000 de dolari – pe 100 grame, fiind mai scump decât aurul.
Problema este una internaţională şi a ajuns la un nivel extrem de grav. Vietnamul a rămas în 2010 fără ultimul rinocer javanez. Ultimele exemplare au fost omorâte în interiorul unui parc naţional, lăsate să zacă, iar cornul fiecăruia era furat. Oficial, 60 de coarne sunt importate în Vietnam anual, dar experţii spun că numărul acestor trofee trece de 100 în fiecare an. De asemenea, este foarte greu de urmărit comerţul, deoarece din momentul când vânzarea coarnelor a fost interzisă, în 1976, diplomaţii vietnamezi au fost implicaţi într-un trafic uriaş.
Pe străzile capitalei Hanoi, o doză din praful de corn de rinocer costă 10 dolari. Astfel, organizaţiile de protecţie a animalelor spun că în ultimii ani, coarnele de rinocer au devenit o etichetă a bogaţilor din Vietnam, alături de genţile Gucci şi maşinile Maybach. În acelaşi timp, uciderea rinocerilor din Africa de Sud ajunge la un nivel uriaş. În 2009 au fost omorâţi 122, în 2010, 333 de exemplare, iar în 2011 448.