Cei care doresc să vândă sau să ofere spre închiriere un imobil se lovesc inevitabil de obligativitatea obţinerii unui certificat energetic. Şi pentru că prea puţini ştiu procedura exactă de obţinere şi cât durează eliberarea unui astfel de document, proprietarii tind să se impacienteze mai ales dacă le bat clienţii la uşă iar ei nu deţin toate actele necesare demarării procedurilor de vânzare sau închiriere. Iată câteva sfaturi de mare ajutor pentru cei aflați într-o astfel de situație.
- Apelați doar la auditori atestați
Auditorii energetici atestați sunt singurii care au dreptul conform legii să emită un certificat energetic sau un audit energetic. Există auditori energetici de gradul I și II. Auditorii energetici cu gradul profesional I pot elibera certificate energetice pentru orice tip de clădire și sunt singurii care au dreptul să elaboreze un audit energetic, în timp ce auditorii de gradul II pot elibera certificate de performanță energetică (certificate energetice) doar pentru anumite categorii de imobile. Apelați întotdeauna la auditori autorizați cu experiență în domeniu care dispun de softurile necesare calculelor complexe necesare eliberării certificatelor energetice pentru case, clădiri de birouri, spații publice sau apartamente etc.
- Prezentați toate actele necesare
Eliberarea unui certificat energetic se face relativ ușor, fără a fi necesare prea multe acte dacă vorbim de garsoniere sau apartamente. Pentru case și alte tipuri de imobile lucrurile sunt ceva mai complicate însă nu extrem de greu de rezolvat. Actele necesare sunt copie după schița apartamentului sau planul de arhitectură pentru case și alte imobile, anul construcției imobilului și alte informații relevante despre locație. Auditorul energetic va face o vizită la imobil pentru stabilirea unor indici și măsurători la nivelul pereților, ferestrelor, pentru a observa integritatea izolațiilor și instalațiilor etc.
- Întrebați cât costă și cât durează
Este bine să vă interesați inainte și asupra prețurilor și duratei de execuție pentru emiterea certificatului de performanta energetica. În general, prețurile pentru un certificat energetic pleacă de la 130 lei pentru o garsonieră ajungând la 200 lei pentru un apartament cu 4 camere. Pentru case și alte imobile prețurile variază în funcție de complexitatea construcției. Durata de eliberare a unui certificat energetic variază între 4 și 24 de ore (sau chiar mai mult, depinde de auditorul energetic ales).
- Cereți detalii și recomandări după încadrarea în clasa energetică
Conform certificatului energetic, apartamentul, casa sau clădirea publică pe care doriți să o vindeți sau să o închiriați va fi încadrată într-o clasă energetică de la A la G. A este clasa ideală. Imobilele încadrate aici au cel mai mic consum energetic pe an. Foarte puține sunt însă încadrate în clasa A. Dacă însă încadrarea se face în clase precum D, E, F sau G atunci prețul de vânzare sau închiriere va fi mai scăzut pentru că proprietarii sau chiriașii vor trebui să suporte cheltuieli mai mari la întreținere. Odată cu încadrarea se vor face și o serie de recomandări pentru reducerea pierderilor de energie.
- Nu confundați certificatul energetic cu auditul energetic
Certificatul energetic este un document tehnic prin care se atestă încadrarea casei sau apartamentului într-o anumită clasă de eficiență energetică. Certificatul este obligatoriu în caz de închiriere sau vânzare. Auditul energetic este un studiu complex, realizat în vederea renovării și transformării acestuia dintr-un imobil ineficient energetic într-o clădire modernă, cu consum redus și pierderi minime. Auditul energetic nu este obligatoriu la vânzarea sau închirierea clădirii și nu trebuie niciodată confundat cu certificatul energetic.