Evenimentul Zilei > Actualitate > 5 „părţi” ale corpului pe care oamenii le vând frecvent
5 „părţi” ale corpului pe care oamenii le vând frecvent

5 „părţi” ale corpului pe care oamenii le vând frecvent

În ţările sărace, dar şi în ţări dezvoltate, în special după declanşarea crizei financiare, cei care nu mai au nicio posibilitate de a face rost de bani au început să îşi vândă părţi ale corpului.

Publicaţia americană Business Insider a prezentat o listă cu cinci "părţi" ale corpului care se vând în mod frecvent şi preţurile practicate.

Să îţi vinzi scump pielea

În primul rând, substanţa pe care cercetătorii nu au reuşit încă să o refacă în laborator. Bancile de sânge dau între 30 şi 50 de dolari pentru 200 de mililitri de sânge. Părul este cotat cu o sumă de până la 1.000 de dolari. Nu chiar orice fel de păr. Cel cât mai lung, mai des şi nevopsit poate aduce vânzătoarei (sau vânzătorului) câştiguri de până la 1.000 de dolari. Pentru că părul nu poate fi folosit pentru transplant, acesta este la mare cautare în industria perucilor. Pielea – – până la 10.000 de dolari. Este, ca şi sângele, o parte a corpului fără de care omul nu poate trăi.
Deşi cercetătorii au reuşit să „crească" piele în laborator, transplanul de la om la om este cel mai sănătos. Recent însă, în America a apărut o nouă afacere: închirierea diferitelor părţi ale corpului pentru reclamă. Aşa se face că o mama singură şi-a închiriat fruntea cu 10.000 de dolari, pe care şi-a tatuat adresa web a unui cazino online.

Cât costă un uter

Rinichii sunt cotaţi cu sume până la 10.000 de dolari. Se poate trăi doar cu un singur rinichi, poate acesta este motivul pentru care rinichii sunt, probabil, organele cele mai vândute din toată lumea. S-au creat adevărate reţele de trafic de rinichi, iar cele mai multe şi mai răspândite reţele sunt în ţările sărace, unde vânzarea de organe este, uneori, singura sursă de câştig.
Uter – între 20.000 şi 25.000 de dolari. Folosirea unei mame surogat este un subiect controversat, atât în SUA, cât şi în alte părţi ale lumii. În acest context, a apărut o nouă „industrie" cu organe, unde preţurile se situeaza undeva între sumele menţionate (20.000 şi 25.000 de dolari). Prostituatele sunt cele care îşi închiriază cel mai des corpul pentru astfel de practici.