5 lucruri esențiale despre menstruație pe care trebuie să le cunoști

Perioada menstruației poate fi resimțită diferit de fiecare femeie în parte. Pentru unele dintre noi poate fi vorba de dureri și crampe ușoare, în timp ce alte femei pot experimenta un disconfort mult mai mare. Perioada menstruației poate să dureze între două și șapte zile, timp în care corpul trece prin unele schimbări.

Totuși, indiferent de modul în care resimți perioada menstruației, este bine de știut la ce să te aștepți, dar și să fii atentă la unele simptome care pot fi îngrijorătoare.

Pierzi mai puțin sânge decât pare

Deși poți să ai impresia că în timpul menstruației pierzi o cantitate mare de sânge, lucrurile sunt exact invers. De regulă, cantitatea de sânge pierdută este între 20 și 90 de ml. Bineînțeles că pot fi femei care pot pierde mai mult sau chiar mai puțin sânge, însă important este să fii atentă la modificări evidente ale cantității de sânge.

În cazul în care ți se pare că începi să sângerezi mult mai mult decât de obicei, atunci ar fi bine să mergi la medicul ginecolog. Episoadele de sângerare extrem de lungi sau frecvente pot indica o problema de sănătate, precum fibromul uterin, o afecțiune benignă, sau chiar un posibil cancer endometrial, cunoscut și sub denumirea de cancer uterin.

Ciclul menstrual este regulat

Sângerările menstruale apar în mod regulat, la un interval cuprins între 21 și 35 de zile. De regulă, în primii ani de menstruație, sângerările pot fi mai abundente și pot să dureze mai mult. Cu timpul, perioada menstruației devine mai scurtă și mai regulată.

Atunci când menstruația este neregulată cauzele pot varia de la sindromul ovarelor polichistice și boală inflamatorie pelvină, până la fibrom uterin sau cancer ovarian. Un consult ginecologic poate ajuta la stabilirea cauzei, în funcție de alte simptome asociate.

Frigul accentuează disconfortul menstrual

Frigul poate să afecteze menstruația. Acest lucru înseamnă că sângerările pot să devină mai intense și mai lungi. De asemenea, nivelul de disconfort poate să crească și durerea să fie mai accentuată.

Iarna, când zilele sunt mai scurte și mai reci, starea de spirit se schimbă și nivelul de vitamina D scade. Aceste schimbări, împreună cu modificările hormonale din timpul menstruației, pot influența nivelul ridicat de disconfort.

Poți să rămâi gravidă în timpul menstruației

Faptul că nu poți rămâne gravidă în timpul menstruației este doar un mit. Deși șansele că acest lucru să se întâmple sunt destul de mici, există totuși un risc prezent.

Acest lucru se poate întâmpla deoarece ovulația poate să apară imediat după o menstruație scurtă, iar spermatozoizii pot să supraviețuiască în corp până la șase zile. Așadar, dacă a existat un act sexual la finalul unei menstruații scurte, există riscul apariției sarcinii.

Contraceptivele modifică menstruația

Contraceptivele sunt folosite ca metodă de prevenire a sarcinii. Totuși, acestea pot fi utilizate și pentru a controla sângerările mari, durerile intense sau menstruațiile neregulate. Contraceptivele hormonale, cum sunt pastilele, pot reduce sângerările și crampele, în timp ce steriletul poate cauza mai multe crampe și sângerări abundente.

Aceste schimbări diferă de la o femeie la alta, motiv pentru care este esențial un consult ginecologic înainte de administrarea contraceptivelor. În același timp, este important să monitorizezi efectele pe care acestea le au asupra menstruației.

Menstruația este o etapă normală în viață unei femei și vine cu numeroase schimbări hormonale și fiziologice. De asemenea, nivelul de disconfort poate fi resimțit diferit. Important este să știi ce anume este normal și ce simptome ar trebui să te îngrijoreze.