5 lei, preţ la pompă

5 lei, preţ la pompă

Benzina şi motorina ar putea depăşi pragul psihologic când barilul de petrol va ajunge la 133 de dolari.

Dacă preţul petrolului pe plan internaţional mai creşte cu 13 dolari, atunci preţul carburanţilor la pompă în România va atinge pragul psihologic de 5 lei pentru un litru. Cotaţiile internaţionale au înregistrat un preţ al barilului de 120 de dolari, iar o creştere de 10% pe plan internaţional determină o mărire cu 5% a preţului la pompă în România, potrivit petroliştilor de la noi.

Temerile privind creşterea de nestăvilit a preţurilor la petrol sunt motivate de faptul că producţia internă nu acoperă necesarul de consum al ţării, iar evoluţia preţurilor din România depinde de cotaţiile internaţionale. În afară de Petrom, toate companiile active pe piaţă importă ţiţeiul care ajunge în benzinării. Adversarii petrolului

Creşterile nu ar trebui să explodeze după Sărbătorile de Paşte la staţiile din ţară pentru că dolarul este ieftin, iar europenii cumpără petrolul avantajaţi de monedă“, ne-a spus Andrew Costin, preşedintele Clubului Petroliştilor. El crede că preţul barilului este menţinut la un nivel ridicat de cele trei ţări adversare ale SUA: Venezuela, Rusia şi Iran.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dinu Patriciu a estimat că preţul barilului de petrol va ajunge la 150 de dolari, după ce în toamna anului trecut acesta era 80 de dolari, iar în decembrie 1998 era doar 10 dolari. Astfel, preţul „aurului negru“ este cu 900% mai mare decât acum zece ani. În condiţiile în care motorina se scumpeşte mai repede, acest combustibil va atinge primul pragul de 5 lei pentru un litru. Fenomenul este generat de creşterea accizei la motorină şi de deficitul de pe piaţa europeană.   ISTORIE Petrolul şi recordurile Preţul petrolului a crescut, marţi, la Bursa din New York, cu doi dolari, la un nou maxim istoric de 120 dolari pe baril, în contextul creşterii cererii de ţiţei în China, al doilea mare consumator de energie din lume, după SUA. Alţi factori care au dus la această cotaţie sunt temerile privind livrările din Rusia şi Nigeria, precum şi slăbirea dolarului pe fondul crizei ipotecare din Statele Unite.