Deși magistrații au stabilit, irevocabil, încă din luna aprilie, cine sunt vinovații morali pentru tragedia de la Maternitatea Giulești și suma care trebuie plătită drept despăgubire, verdictul nu a fost încă pus în executare. Vinovații se eschivează! Au contestat în instanță suma pe care o are de dat fi ecare
După o anchetă care a durat patru luni, procesul în cazul tragediei de la Spitalul „Prof. Dr. Panait Sârbu“ (Maternitatea Giulești, cum este cunoscut) a început la 10 ianuarie 2011, la Judecătoria Sectorului 6. S-a încheiat în 2 aprilie 2015, când judecătorii de la Curtea de Apel București au dat sentința definitivă.
Verdict definitiv, după 5 ani
Asistenta Florentina Cîrstea a primit 2 ani și 2 luni de închisoare, fostul manager Bogdan Marinescu - 6 luni de închisoare cu suspendare, șeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, - 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea - 2 ani de închisoare.
Totodată, instanța a stabilit despăgubiri de 4,3 milioane de euro, care trebuie să fie achitate, fără nicio amânare, de către „inculpații
Spitalul și Ministerul Sănătății nu vor să achite
Iar când s-au trezit cu executorii la ușă, Ministerul Sănătății și Maternitatea Giulești au contestat executarea în instanță! „Nimeni nu a luat legătura cu părțile civile să plătească despăgubirile și în momentul în care s-a pus în executare această executare silită, toți s-au apucat să facă contestații. Spitalul cere să i se acorde un termen de grație de 6 luni, deși în Hotărârea definitivă a Curții de Apel se menționează expres că instanța nu le dă niciun termen de grație.
Și în continuare vin și susțin că nu au bani și nu pot plăti”, continuă Mihaela Marin, avocatul familiei Bostan, al cărei băiețel a murit
Primăria, dispusă și nu prea
La ultima întâlnire, reprezentanții Primăriei Capitalei s-au arătat deschiși și le-au spus celor 10 perechi de părinți că sunt dispuși să plătească, deși într-un răspuns oficial remis EVZ, notează: „Având în vedere că s-a dispus obligarea în solidar la plata acestor despăgubiri, părțile civile pot să acționeze și să recupereze sumele stabilite de către instanță de la oricare dintre persoanele fizice sau juridice precizate în hotărâre”. Cu alte cuvinte, vedeți poate vă dau ceilalți banii.
Mesajul unor părinți îndoliați către cei din vina cărora și-au pierdut copilul
„Pentru noi, acești cinci ani au fost și încă sunt cei mai grei, cei mai triști din viața noastră. La fel și pentru fetița noastră care nu știe ce înseamnă să ai un frate și nici tragedia și chinul prin care trecem noi, părinții ei. De multe ori ne întrebăm când se va termina acest coșmar. Mergem destul de des la cimitir, unde punem flori și ne rugăm pentru sufletul băiețelului nostru drag, care nu a avut șansa să trăiască. Doar fetița noastră ne mai alină cât de cât dorul de îngerașul nostru, Costantin Daniel. Ce nu înțelegem noi este de ce durează atâta amar de vreme și de ce se trage de timp în asemenea hal pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă. Dar nu ne vom opri până când cei vinovați nu vor plăti cu adevărat! E greu, e foarte greu, dar vom lupta și vom face dreptate.
FOTO : Durerea părinților care și-au pierdut pruncii nu are alinare
Această tragedie nu poate fi uitată. Nu vrem și nu putem uita niciodată. Acești „oameni“, timp de cinci ani, au avut grijă să ne readucă aminte permanent de acele cumplite clipe, au contribuit și contribuie la durerea noastră. În momentul acesta ne luptăm cu birocrația și cu autoritățile, care trag de timp și ne prelungesc agonia.“
Familia Bostan
Filmul tragediei în care au murit șase bebeluși
● 16 august, ora 18.30: O instalație improvizată de alimentare cu curent din Secția de Terapie Intensivă a Maternității Giulești (Panait Sârbu) face scurt circuit și ia foc. În secție erau internați 11 bebeluși născuți prematur
● ora 18.36: Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) este anunțat de incendiu
● ora 18.37: ISU alertează unitatea de pompieri de la Grozăvești, cea mai apropiată
● ora 18.40: Doctorul de gardă sparge hidroforul de la etajul al doilea, dar furtunul e prea scurt
FOTO: Părinții n-au primit „aprobare” ca să pună o placă comemorativă pe peretele maternității
● ora 18.43: Maşinile de pompieri sosesc la locul intervenţiei.
● ora 18.45: Incendiul este localizat şi începe evacuarea celor 11 nounăscuţi, cu tot cu incubatoare. Trei dintre ei sunt declarați morți la fața locului.
● ora 19.03: Echipele speciale de intervenţie reușesc să stingă incendiul
● ora 19.50 - ora 20.22: Nounăscuții sunt internați la Spitalul de- Copii „Grigore Alexandrescu”.
● ora 23.30: Incendiul a fost lichidat. Au acționat 24 de autospeciale ISU şi 110 cadre specializate în situaţii de urgenţă. Au fost transferaţi 114 pacienţi, din care 53 de nou-născuţi şi 61 de femei, unele gravide.
● 17 august, ora 01.30: Moare cel de-al patrulea copil, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Apoi se stinge și al cincilea. Al șaselea copil moare după 27 de zile de chin.
Din 11 copii, câți erau internați în secția de Terapie Intensivă, doar 5 au rămas în viață, dar au avut și ei arsuri grave. Toți au sechele fizice și psihice. Trei dintre ei au nevoie de multe alte operații pentru a putea duce o viață mai aproape de normal.
Ministerul Sănătății vrea să plătească doar o mică parte din despăgubiri
La solicitarea „Evenimentului zilei”, reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat punctul oficial de vedere vizavi de situația și cuantumul despăgubirilor în cazul tragediei din 16 august 2010 de la Maternitatea „Panait Sârbu“, din Capitală
„Am făcut contestație”
„Ministerul Sănătății respectă și va respecta întotdeauna decizia instanțelor de judecată. În acest caz, instanța a hotărât ca Ministerul Sănătății să achite o parte din suma care a fost stabilită pentru despăgubirea victimelor. Mai exact, în urma procesului care a avut loc, instanța de judecată a stabilit ca suma alocată despăgubirilor să fie achitată de către trei persoane fizice din cadrul unității sanitare și de către unitatea sanitară. Tot instanța de judecată a stabilit că partea de despăgubire ce îi revine unității sanitare, adică ¼ din suma totală, să fie plătită în solidar cu Primăria Capitalei și Ministerul Sănătății (M.S.). Singura contestație la executare pe care a depus-o Ministerul Sănătății este la somațiile emise de către executorii judecătorești care obligă M.S. să achite întreaga sumă stabilită de instanță pentru despăgubiri, acest demers fiind ilegal și încălcând decizia instanței de judecată. Subliniem că suma care revine M.S. reprezintă numai o parte din suma totală care revine despăgubiților“, ne-a transmis Oana Cătălina Grigore, director la Direcția de presă, afaceri europene și relații internaționale din Ministerul Sănătății.
Condamnații trebuie să achite 4.231.500 de euro, despăgubire, celor 10 familii care au avut de suferit
„Ministerul dă bani spitalului ca să funcționeze și răspunde, în felul acesta, pentru el. E un raport de prepușenie între două unități ale statului. Dreptul Civil spune că raportul de solidaritate între inculpați se duce mai departe, la părțile responsabile civilmente. Deci, eu, ca parte vătămată am dreptul să mă îndrept împotriva Ministerului și să-mi iau tot, explică avocat Caliopi Gudin