43 de morți în Detroit. Incidente rasiale nemaivăzute

În vara anului 1967, tensiunile dintre poliție și comunitatea de culoare din Detroit au explodat, provocând cinci zile de haos, de jafuri, incendii și violență.

Într-una dintre cele mai grave revolte din istoria SUA aproximativ 43 de oameni și-au pierdut viața și alte mii au fost rănite sau arestate.

Violențe similare a izbucnit în zeci de alte orașe din America în acea vară, în special în Newark, New Jersey. Evenimentele din iulie 1967 și-au lăsat amprenta asupra Detroitului, un oraș înfloritor care a decăzut în deceniile următoare.

Cu o zi înainte să înceapă revoltele, Sheila Cofee din Detroit a petrecut ore întregi dansând la nunta a vărului său. Avea 10 ani. În acea noapte, Sheila s-a culcat la bunica sale de pe strada Monterey, chiar la colțul străzii de unde a avut loc nunta.

Incidentul de pe strada 12

Când s-a trezit a doua zi dimineață - 23 iulie - Sheila a ieșit pe verandă. Imediat, și-a dat seama că ceva nu era în regulă. „Am văzut oameni care mergeau pe stradă cu brațele pline de mărfuri, tot felul de lucruri și fumul umpluse cerul”, și-a amintit recent, potrivit history.com, într-un interviu.

Sheila și bunica ei au pornit televizorul. Știri despre revolte erau pe fiecare post. În acea dimineață, polițiștii au descins într-un bar ilegal și într-o sală de jocuri de noroc, de pe strada 12, aproape de casa în care locuia Sheila cu părinții și cei trei frați ai săi. După ce o mulțime s-a adunat la colțul străzii 12 cu Clairmount, unul dintre spectatori a aruncat o sticlă spre un ofițer de poliție. Poliția s-a retras, iar mii de oameni au inundat străzile, au jefuit magazine și au dat foc multor clădiri.

Stai jos pe podea!

Sheila va învăța foarte multe cuvinte noi într-un timp scurt: Legea marțială, Garda Națională, Stare de asediu. Toată lumea trebuia să stea în case între 19:00 și 7 dimineața.

Când a sunat tatăl Sheilei, le-a spus să doarmă pe podea și să acopere geamurile cu pături. El era veteran și a servise în al doilea război mondial și în războiul coreean.

Mai târziu, când însăși Sheila s-a înscris în armata americană, ea și-a da seama că ceea ce le spunea în acea noapte erau instrucțiuni militare. Stai jos pe podea. Nu mergeți la ferestre. Nu lăsa lumina să se vadă de afară.

În noaptea aceea, Sheila a auzit focuri de armă. „Între casa bunicii mele și casa de alături era o curte cam largă și puteam auzi oameni care alergau pe acolo. Am auzit îmușcături care trăgeau și un echipament greu care se deplasa pe străzi".

A doua zi, 24 iulie, Sheila încă nu a putut pleca acasă. Casa familiei sale în cealaltă parte a „liniei frontului”, după cum și-a dat seama mai târziu.. În acea a doua zi, Sheila a urmărit un grup de oameni adunându-se la capătul blocului, în fața unui supermarket. Deodată s-au împrăștiat și aproximativ două minute mai târziu clădirea a izbucnit în flăcări.

Cu forța de poliție a orașului copleșită, primarul Detroitului, Jerome Cavanagh, și guvernatorul George Romney, au solicitat întăriri din partea Gărzii Naționale, Poliției de Stat din Michigan și Armatei SUA.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric