Într-una dintre cele mai grave revolte din istoria SUA aproximativ 43 de oameni și-au pierdut viața și alte mii au fost rănite sau arestate.

Violențe similare a izbucnit în zeci de alte orașe din America în acea vară, în special în Newark, New Jersey. Evenimentele din iulie 1967 și-au lăsat amprenta asupra Detroitului, un oraș înfloritor care a decăzut în deceniile următoare.

Cu o zi înainte să înceapă revoltele, Sheila Cofee din Detroit a petrecut ore întregi dansând la nunta a vărului său. Avea 10 ani. În acea noapte, Sheila s-a culcat la bunica sale de pe strada Monterey, chiar la colțul străzii de unde a avut loc nunta.

Incidentul de pe strada 12

Când s-a trezit a doua zi dimineață – 23 iulie – Sheila a ieșit pe verandă. Imediat, și-a dat seama că ceva nu era în regulă. „Am văzut oameni care mergeau pe stradă cu brațele pline de mărfuri, tot felul de lucruri și fumul umpluse cerul”, și-a amintit recent, potrivit history.com, într-un interviu.

Sheila și bunica ei au pornit televizorul. Știri despre revolte erau pe fiecare post. În acea dimineață, polițiștii au descins într-un bar ilegal și într-o sală de jocuri de noroc, de pe strada 12, aproape de casa în care locuia Sheila cu părinții și cei trei frați ai săi. După ce o mulțime s-a adunat la colțul străzii 12 cu Clairmount, unul dintre spectatori a aruncat o sticlă spre un ofițer de poliție. Poliția s-a retras, iar mii de oameni au inundat străzile, au jefuit magazine și au dat foc multor clădiri.

Stai jos pe podea!

Sheila va învăța foarte multe cuvinte noi într-un timp scurt: Legea marțială, Garda Națională, Stare de asediu. Toată lumea trebuia să stea în case între 19:00 și 7 dimineața.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE