40 de români, sclavi la cehi

Timp de mai multe luni, prahovenii recrutaţi pentru muncă în străinătate au fost torturaţi, ameninţaţi cu arma şi vânduţi de la un patron la altul.

Bătuţi crunt, electrocutaţi, înfometaţi şi puşi să muncească până la 14 ore pe zi cu Kalaşnikovul la tâmplă pe plantaţiile de sparanghel sau în abatoarele unor fermieri cehi. Aceasta este, pe scurt, povestea câtorva zeci de români care au căzut în plasa unei reţele de traficanţi de carne vie, condusă de un bucureştean în vârstă de 37 de ani.

Potrivit anchetatorilor - care au reu şit să pună capăt calvarului sclavilor, la sfârşitul lunii trecute -, cele 40 de victime, printre care şi câţiva adolescenţi, au fost recrutate de liderul grupării, din mai multe localităţi din judeţul Prahova, în primăvara anului trecut.

„Li s-a promis un salariu de 2.800 de lei pe lună, cazare, masă şi alte facilităţi. Aşa se face că oamenii au ajuns la ferme din localităţile cehe Voykovice şi Melnik. Aici, traficanţii le-au confiscat actele şi i-au pus să muncească de dimineaţă, de la 4.30, până la căderea serii, când nu mai vedeau să lucreze pe câmp. Primeau, în schimb, câţiva cartofi fierţi şi câte două felii de pâine. Erau păziţi permanent de câţiva ucraineni înarmaţi cu puşti automate. (...) La finalul zilei, erau încuiaţi în camerele unei pensiuni - de fapt, un fost cămin de nefamilişti numit «Ubytovna »”, au precizat surse din rândul anchetatorilor. „S-au întors în timp 2.000 de ani”

Mărturiile victimelor care au acceptat să depună plângeri împotriva traficanţilor sunt şocante. „La Voykovice ne-au obligat să căutăm sparanghel pe câmp. Se găsea foarte greu şi eram nevoiţi să alergăm pentru a ne face «norma». Dacă nu le aduceam cât voiau, eram pedepsiţi”, a povestit una dintre victime.   Iar pedeapsa nu era deloc uşoară: erau bătuţi crunt, electrocutaţi şi „tăiaţi” de pe lista celor care primeau hrană. „La fel au păţit şi cei care s-au îmbolnăvit şi nu au reuşit să se mai ridice din pat pentru a merge la muncă”, au completat sursele citate.

După câteva luni de sclavie, câţiva români au reuşit să fugă noaptea din cămin, când paznicii ucraineni dormeau, coborând de la etajul 3 al clădirii pe legătura de împământare electrică. Unii au fost opriţi la frontiera austriacă, alţii la cea ungară, pentru că nu aveau acte. Au fost convinşi apoi de poliţişti să depună plângeri împotriva traficanţilor.   Între timp, românii rămaşi la fermă s-au revoltat. „Cei mai vehemenţi au fost bătuţi, iar ucrainenii i-au scos în faţa grupului şi şi-au testat pe ei noile aparate de electroşocuri cu care fuseseră «dotaţi» de patron. (...) Pentru ca românii să nu le dea idei celorlalţi sclavi, bulgari şi moldoveni, patronul s-a gândit, în final, să-i vândă unui alt fermier care avea şi un abator. Ne-au spus că s-au simţit de parcă s-au întors în timp 2.000 de ani. Au fost vânduţi ca nişte vite. (...) Condiţiile de muncă de la abator au fost la fel de grele, iar bătăile aproape zilnice...”, au adăugat aceleaşi surse.

Şase dintre cei mai importanţi „pioni” ai reţelei au ajuns după gratii. „Ultimii trei capturaţi sunt paznici ucraineni, prinşi, la sfârşitul lunii trecute, în Cehia. Nu am ajuns însă la toţi membrii grupării şi nu am identificat toate victimele. (...) De teamă, multe dintre acestea au refuzat să depună plângeri. Am strâns cu greu 28 de mărturii”, au concluzionat anchetatorii.

REACŢII ÎN PRESA CEHĂ Victimele erau analfabete

Mai multe ziare şi agenţii de presă din Cehia au prezentat cazul românilor transformaţi în sclavi în localităţile Melnik şi Voykovice. „Traficanţii le-au promis cazare şi locuri de muncă în agricultură pe salarii bune. Oferta atrăgea zeci de persoane de diferite vârste care aveau probleme financiare acasă din cauza lipsei de educaţie sau a analfabetismului”, au scris jurnaliştii cehi. Pe 27 fe bruarie, agenţia naţională de ştiri a Cehiei a relatat despre capturarea celor trei paznici ucraineni, care, potrivit legii cehe, riscă până la 12 ani de închisoare.

MĂRTURIE

Sfătuit de diplomaţi cum să evadeze

Cazul românilor exploataţi a intrat în atenţia Ambasadei României în Cehia în mai, anul trecut. „Un român ne-a solicitat sprijinul pentru a se putea întoar ce în ţară, reclamând că este exploatat prin muncă la o fermă din Voykovice, că nu este plătit, nu este lăsat să plece şi se teme pentru siguranţa sa”, ne-a declarat, ieri, ataşatul de presă al mi siunii diplomatice, Gabriel Mareş. Ofi cialii instituţiei au colaborat cu poliţia cehă şi l-au sfătuit pe muncitor cum să fugă de la ferma din Voykovice şi să ajungă la ambasadă. (Andreea Pocotilă)