Evenimentul Zilei > Actualitate > 399 de români, repatriați din Franța și Marea Britanie. MAE a asigurat transportul aerian
399 de români, repatriați din Franța și Marea Britanie. MAE a asigurat transportul aerian

399 de români, repatriați din Franța și Marea Britanie. MAE a asigurat transportul aerian

339 de cetățeni români aflați în Republica Franceză și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au fost repatriați de Ministerul Afacerilor Externe cu două curse aeriene speciale.

Ministerul condus de Bogdan Aurescu, informează, într-un comunicat de presă că au revenit în ţară 151 de cetăţeni români din Republica Franceză şi alți 188 cetăţeni români din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Repatrierea a fost posibilă ca urmare a demersurilor făcute împreună cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerul Afacerilor Interne.

„Printre cetățenii români care au revenit în țară din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se regăsesc studenți, persoane sub tratament medical și alți cetățeni care se aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea pe teritoriul statelor respective”, se arată într-un comunicat de presă emis de MinisteruL Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, revenirea în țară a fost asigurată cu două curse aeriene speciale operate de compania Tarom, pe ruta Bucureşti-Paris-Bucureşti, respectiv Bucureşti-Londra-Bucureşti. Datorită demersurilor autorităților române, a fost posibilă și revenirea unor cetățeni rezidenți în România.

„Demersurile autorităţilor române au permis şi revenirea unor cetăţeni rezidenţi în România, respectiv 19 cetăţeni francezi, doi cetăţeni canadieni, un cetăţean tunisian şi un cetăţean american”, punctează MAE în comunicat.

De asemenea, cu aceleaşi curse aeriene, pe rutele Bucureşti-Paris, respectiv Bucureşti-Londra, a fost facilitată şi revenirea în ţările de cetăţenie a unor cetăţeni britanici şi cetăţeni francezi care se aflau pe teritoriul României.

„Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a sublinia importanţa verificării cu atenţie, anterior oricăror deplasări, a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate”, concluzionează Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul transmis presei.

Periodic, ministerul condus de Bogdan Aurescu face demersuri pentru repatrierea unor cetățeni români aflați în state afectate de pandemia de coronavirus, care își doresc să revină în țară. În acest sens sunt organizate curse de transport aerian pentru preluarea acestora și aducerea în România.

Replică rapidă de la București la atacul ministrului ungar: „Nu sunteți informați!”

Ministrul de Externe, despre Rusia: „Nu este inamic. Menționăm comportamentul agresiv”