35 de ecografii, niciun diagnostic

35 de ecografii, niciun diagnostic

O tânără de 21 de ani a născut un copil cu grave malformaţii la inimă, care acum trebuie să treacă prin multiple intervenţii chirurgicale pentru a putea supravieţui.

Medicii nu au reuşit să vadă că inima unui copil era aşezată anormal şi avea defecte grave, cu toate că mama a făcut zeci de ecografii.

O tânără de 21 de ani, care a făcut 35 de ecografii de sarcină la unele dintre cele mai renumite clinici din Bucureşti şi care şi-a monitorizat sarcina în permanenţă cu ajutorul unui ginecolog de renume la Spitalul Elias, a născut o fetiţă (Sonia - n.r.) cu grave malformaţii la inimă. Medicii specialişti care au examinat- o spun acum că tânăra mamă a avut o „doză uriaşă de ghinion“ şi că malformaţia complicată de care suferă fetiţa putea fi diagnosticată doar dacă ar fi intervenit „inspiraţia divină“. Copilul, care are acum opt luni, a făcut deja două operaţii de reconstrucţie a inimii în Germania şi mai are nevoie de alte câteva intervenţii chirugicale. Mama Soniei este revoltată că medicii români au reuşit să descopere această malformaţie gravă la inimă abia după ce copilul s-a născut.

„Este foarte traumatizant să-ţi vezi copilul conectat la mii de tuburi, să-l vezi cum face stop cardiorespirator la o lună după ce s-a născut“, spune cu durere Oana Geambaşu, mama micuţei. Ca să aibă grijă de copil, 24 de ore din 24, Oana, studentă la Actorie în anul doi, şi-a îngheţat studiile. Nu mai stă pe jos înconjurată de cursurile de la şcoală, ci de zeci de buletine medicale. Are alături un aparat cu care măsoară cât de oxigenat e sângele Soniei, îi ascultă din când în când bătăile inimii şi încearcă să găsească o explicaţie pentru ce i s-a întâmplat.

„De ce mi-au spus că Sonia are inima pe partea stângă, când ea o are pe dreapta?! De ce mi-au spus că septul e normal, când el e cu defecte?! De ce pe ecografie scrie că fetiţa mea are arteră pulmonară, când ea nici nu o are?!“, se întreabă Oana, revoltată că medicii i-au trecut în ecografii structuri anatomice ale fătului pe care, de fapt, nu le-au văzut. A făcut săptămânal ecografii Tânăra de 21 de ani povesteşte că şi-a dorit foarte mult să devină mamă şi a privit sarcina cu maximă responsabilitate. A urmat toţi paşii pe care îi face în mod normal o gravidă: a găsit un medic ginecolog care să-i monitorizeze sarcina, a mers la ecografie de fiecare dată când acesta a trimis-o, ba, mai mult, a făcut toate investigaţiile la clinici şi medici de renume, astfel încât să fie sigură că totul va fi în regulă. Aproape în fiecare săptămână Oana a mers la medic, unde i s-au făcut ecografii. Ultima este din luna a şaptea de sarcină, perioadă în care malformaţiile sunt mai uşor de diagnosticat, deoarece copilul are deja organele bine formate. „Îmi spuneau că sunt tânără şi nu voi avea probleme“ „De ce nu şi-au recunoscut limitele şi nu m-au trimis la alţi specialiş ti mai buni?! Mi se puneau de fiecare dată nişte ecografii în braţe şi nu îmi explica nimeni prea multe. Mă asigurau că sunt tânără şi nu voi avea probleme“, continuă revoltată Oana, care, de luni bune, îşi petrece viaţa între spitale. Niciunul dintre medicii pe care i-a consultat Oana nu i-a putut explica tinerei de ce în rezultatele de la ecografii apar structuri anatomice care de fapt nu există (spre exemplu, artera pulmonară), lăsând-o să înţeleagă că vinovate pentru ce i s-a întâmplat sunt „soarta“ şi „doza uriaşă de ghinion“ pe care a avut-o. Malformaţia era greu de depistat ecografic Medicii care au realizat printre ultimele examene ecografice sunt cei de la Sanador. Teoretic, ei ar fi avut cele mai mari şanse să descopere această malformaţie cardiacă. „Nu cunoaştem exact diagnosticul postoperator al Soniei, deoarece medicii de la Institutul «C.C. Iliescu» i-au pus două: tetralogie fallot cu atrezie arteră pulmonară şi trunchi atrial comun, dar, indiferent despre care malformaţie este vorba, aceasta era greu de depistat ecografic“, a spus medicul Gheorghe Miclea, cel care a reprezentat Sanador în discuţia cu EVZ, dar nu şi cel care a efectuat ecografiile. „Avea puţin lichid amniotic“ Un alt medic care ar fi avut mari şanse să descopere malformaţ ia cardiacă a fătului, doctorul Dănuţ Iosup de la Clinica Fortis, afirmă acum că au existat limitări din punct de vedere medical.

„Când pacienta a venit la mine era în a 20-a săptămână de sarcină. Bebele era foarte mic şi nu am reuşit să-i depisteze acea malformaţie cardiacă. În plus, pacienta era supraponderală, avea placenta inserată pe peretele interior şi puţin lichid amniotic, aspecte care mi-au îngreunat interpretarea imaginii ecografice. Dacă pacienta ar fi venit la mine şi în a 30-a săptămână de sarcină, poate că aş fi văzut acea malformaţie“, ne-a declarat medicul Dănuţ Iosup.

Doctorii de la MedLife, implicaţ i şi ei în examinarea pacientei, spun că tânăra a venit la primul consult în clinică atunci când sarcina era de 7 săptămâni şi 2 zile şi la următorul când evoluţia fătului era de 16 săptămâni şi cinci zile, adică mult prea devreme pentru a putea fi depistată o malformaţie cardiacă a copilului.

„Buletinul de analiză efectuat la ecografia de sarcină de 16 săptămâni şi cinci zile nu con- ţine nicio referire cu privire la cordul fătului, dat fiind faptul că fătul, la această vârstă, nu are acest organ format definitiv, şi, conform bibliografiei medicale de specialitate din întreaga lume, nu se recomadă analiza acestui organ. Ecografia morfo-fetală a fătului se realizează în săptămânile 20-22 şi este cea mai importantă, deoarece în jurul acestei vârste este definitivă formarea cordului şi a marilor vase din corp şi pot fi identificate unele malformaţii congenitale“, arată un document oficial trimis de MedLife. AVEA O ŞANSĂ Un ecografist a reuşit să vadă că inima micuţei este pe dreapta Specialiştii consultaţi de EVZ, doi cardiologi, un medic ginecolog cu competenţă în ecografie şi un radiolog cu competenţă în ecografie obstetrică-ginecologie nu au reuşit să stabilească dacă a fost vorba sau nu de o culpă medicală, în urma buletinelor medicale şi a ecografiilor puse la dispoziţie. Un ginecolog cu specializare în ecografie a văzut însă pe o ecografie 3 D pe care i-am arătat-o faptul că inima micuţei Sonia era poziţionată pe partea dreaptă, şi nu pe stânga, aşa cum ar fi normal, ceea ce nu a reuşit să vadă niciun doctor la cele 35 de ecografii făcute în sarcină.

Acest „defect“, care ar fi fost cel mai uşor de diagnosticat ecografic, nu se asociază în mod obişnuit cu malformaţiile cardiace şi nici nu provoacă mortalitate. Potrivit medicilor, 60% dintre malformaţiile cardiace nu pot fi depistate în timpul sarcinii, deoarece unele sunt malformaţii complexe, care scapă diagnosticului. Este foarte importantă şi ora la care se face ecografia.

„Dacă examenul are loc seara, după ce medicul a văzut cel puţin 25 de paciente, riscul să nu analizeze în amănunţime anumiţi parametri este mai mare“, ne-a mai spus un medic specialist în ecografie. Malformaţia ar fi putut fi depistată cu ajutorul unei tehnici numite STIC (corelarea spaţiotemporală a imaginii).

„Se obţin planuri pe care nu le vezi în mod obişnuit, iar malformaţiile sunt mai uşor de depistat“, a completat acelaşi medic. Dacă ar fi ştiut din timp că fetiţa ei are grave malformaţii, Oana Geambaşu spune că ar fi fost mai pregătită să facă faţă situaţiei. În cazul malformaţiilor cardiace trebuie intervenit imediat după naştere, ceea ce nu i s-a întâmplat şi Soniei.

Potrivit reglementărilor în vigoare, avortul în astfel de situaţii este hotărât de o comisie medicală. Dacă este vorba despre o malformaţie majoră, incompatibilă cu viaţa, se poate face întrerupere de sarcină şi la 36 de săptămâni. Specialiştii spun însă că Sonia poate fi operată, ce-i drept nu în România.

„Medicii sunt interesaţi să comunice sexul copilului“ Cardiologii spun că există numeroşi copii cu malformaţii la inimă care se nasc în fiecare an, unul dintre motive fiind şi diagnosticarea proastă la examenele ecografice. „Unii specialişti lasă lucrurile cele mai importante la o parte şi sunt mai interesaţi să comunice sexul copilului“, a comentat unul dintre cardiologii consultaţi de EVZ. VIAŢĂ CHINUITĂ Sonia a trecut prin două operaţii pe cord În ciuda faptului că nu a împlinit nici un an de când a venit pe lume, Sonia a trecut deja prin două intervenţii grele pe cord, într-o clinică pentru copii din Germania. Din cauza malformaţ iilor grave pe care le are, plămânii Soniei nu se oxigenează bine, iar sângele nu circulă cum ar trebui în inimă.

Toate aceste probleme o împiedică să crească cum ar fi normal. Dacă va evolua bine, specialiştii de la Centrul German de Cardiologie München o vor opera pe Sonia a treia oară, când va mai creşte, şi vor încerca să-i corecteze malformaţia, printr-o intervenţie de paleaţie, care este imposibil de realizat în clinicile de cardiologie pentru copii din România. Cei care doresc să o ajute pe Sonia pot face donaţii în conturile afişate pe site-ul www.helpsonia.com.

Ne puteți urmări și pe Google News