Timişoara are o istorie bogată, cu urme ale locuirii actualei vetre încă din Antichitate. Nu departe de oraș a fost descoperit cel mai bine păstrat sanctuar neolitic, vechi de peste 7.000 de ani.

Prima cetate fortificată a apărut aici în jurul secolului al XII-lea, aceasta s-a dezvoltat sub stăpânirea lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIII-lea, devenind pentru scurt timp şi capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, pentru aproape două secole fiind un important centru militar turcesc.

În 1716 cetatea a fost cucerită de Imperiul Habsburgic, Timișoara a început să fie reconstruită și  pregătită drept capitală a Banatului. Colonizarea Banatului a făcut din Timişoara un adevărat centru multicultural şi multiconfesional.

                                   

Deși unirea Banatului cu România a fost proclamată la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, preluarea administraţiei Banatului de către autorităţile româneşti a necenesitat încă opt luni, din cauza ocupaţiei sârbe şi franceze. ”Administraţia românească s-a instalat abia în vara anului 1919, unirea fiind consfinţită prin intrarea armatei române în Timişoara la 3 august 1919. Revendicat în graniţele sale naturale, până la Tisa şi până la Dunăre, Banatul a sfârşit prin a fi împărţit între România şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor, în proporţie de circa 2/3 României şi 1/3 Regatului sârb”, se arată în Enciclopedia României.

                                   

Pentru a marca centenarul, de Ziua Timișoarei, autoritățile au reconstituit momentul de acum 100 de ani, fiind mobilizați peste 700 de militari, din care 60 de soldați și 6 călăreți, îmbrăcați în ținute militare specifice acelor timpuri. Actorii Teatrului Național din Timișoara au dat viață oficialilor vremii de acum un veac.

Sursa foto: Arhina Muzeului Național al Banatului și Virgil Simonescu

 

 

 

 

Citește și: