3 august 1919. Momentul în care s-a împlinit efectiv Unirea Principatelor

3 august 1919. Momentul în care s-a împlinit efectiv Unirea Principatelor

Un spectacol impresionant de Ziua Timisoarei a fost pus în scenă, sâmbătă, în Piața Unirii, fiind reconstituită, cu trupe ale armatei și actori de la Teatrul Național din oraș, momentul istoric în care, în urmă cu exact 100 de ani, a fost instaurată administrația românească în Banat, moment ce a consfințit unirea definitivă a principatelor române.

Timişoara are o istorie bogată, cu urme ale locuirii actualei vetre încă din Antichitate. Nu departe de oraș a fost descoperit cel mai bine păstrat sanctuar neolitic, vechi de peste 7.000 de ani.

Prima cetate fortificată a apărut aici în jurul secolului al XII-lea, aceasta s-a dezvoltat sub stăpânirea lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIII-lea, devenind pentru scurt timp şi capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, pentru aproape două secole fiind un important centru militar turcesc.

În 1716 cetatea a fost cucerită de Imperiul Habsburgic, Timișoara a început să fie reconstruită și  pregătită drept capitală a Banatului. Colonizarea Banatului a făcut din Timişoara un adevărat centru multicultural şi multiconfesional.

                                   

Deși unirea Banatului cu România a fost proclamată la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, preluarea administraţiei Banatului de către autorităţile româneşti a necenesitat încă opt luni, din cauza ocupaţiei sârbe şi franceze. ”Administraţia românească s-a instalat abia în vara anului 1919, unirea fiind consfinţită prin intrarea armatei române în Timişoara la 3 august 1919. Revendicat în graniţele sale naturale, până la Tisa şi până la Dunăre, Banatul a sfârşit prin a fi împărţit între România şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor, în proporţie de circa 2/3 României şi 1/3 Regatului sârb”, se arată în Enciclopedia României.

                                   

Pentru a marca centenarul, de Ziua Timișoarei, autoritățile au reconstituit momentul de acum 100 de ani, fiind mobilizați peste 700 de militari, din care 60 de soldați și 6 călăreți, îmbrăcați în ținute militare specifice acelor timpuri. Actorii Teatrului Național din Timișoara au dat viață oficialilor vremii de acum un veac.

Sursa foto: Arhina Muzeului Național al Banatului și Virgil Simonescu

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News