Evenimentul Zilei > International > 2017: Naționaliștii pregătesc REVOLUȚIA electorală care „va schimba fața Europei”
2017: Naționaliștii pregătesc REVOLUȚIA electorală care „va schimba fața Europei”

2017: Naționaliștii pregătesc REVOLUȚIA electorală care „va schimba fața Europei”

Cu ocazia unui congres al mișcărilor naționaliste europene, Marine Le Pen a prezis că anul acesta va avea loc o revoluție electorală care „va schimba fața Europei”.

Impulsionată de învestitura lui Donald Trump și de Brexit, Marine Le Pen, președinta Frontului Național din Franța, a declarat la congresul membrilor grupului Europa Națiunilor și a Libertăților din Parlamentul European. care a avut loc la Koblenz, în Germania:

„2016 a fost anul în care s-a trezit lumea anglo-saxonă. 2017 va fi, sunt sigură, anul trezirii popoarelor din Europa continentală. Trebuie să trecem la etapa următoare (…), etapa în care vom fi majoritari la urne în toate alegerile.”

Le Pen a înfierat din nou moneda unică europeană, „tirania” UE, politica imigraționistă a cancelarei Angela Merkel și a salutat învestirea lui Donald Trump și alegerea britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană.

Lidera FN a mai declarat că, dacă va fi aleasă președinte la alegerile din mai, ava organiza un referendum privind apartenența Franței la UE.

După Marine Le Pen, la tribună a urmat Geert Wilders, liderul Partidului al Libertății (PVV), formațiune aflată în fruntea sondajelor din Olanda , care a continuat pe un tron asemănător:

„Ieri, o nouă Americă, azi, Koblenz, mâine, o nouă Europă (…) Ne aflăm în zorii unei primăveri patriotice.”

Congresul naționaliștilor de la Koblenz a provocat o manifestație de protest la care au participat 5000 de persoane, care purtau, între altele pancarte cu portretele lui Hitler și Mussolini.

Congresul a reprezentat o oportunitate de apropiere între FN și Alternativa pentru Germania (AfD), o formațiune eurosceptică și anti-imigrație în plină ascensiune electorală, după intrarea în Germania a 1,2 milioane de imigranți în 2015.

Într-un interviu acordat ediției de duminică a Bild, Le Pen a declarat:

„Este incontestabil că avem aceleași viziuni despre libertate și suveranitate. Evident, fiecare dintre noi are soluțiile sale, adaptate la condițiile țării respective, pot exista și diferențe.”

Liderul AfD, Frauke Petry, care are toate șansele să obțină un scor bun la alegerile parlamentare din 24 septembrie, a atacat și ea Uniunea Europeană, care „nu mai vrea popoare, ci populații” și a făcut apel pentru „o Europă a patriilor libere”.

Reuniunea de la Koblenz, prezentată de organizatori drept un contra-summit european, s-a dorit un cadru de apropiere a formațiunilor eurosceptice. Au fost prezente și alte partide suveraniste din Italia, Austria, Belgia sau Cehia.