Evenimentul Zilei > Economie > 2016: Facturi la curent mai mici cu 5- 6 %, pentru populație. În schimb, gazele se scumpesc
2016: Facturi la curent mai mici cu 5- 6 %, pentru populație. În schimb, gazele se scumpesc

2016: Facturi la curent mai mici cu 5- 6 %, pentru populație. În schimb, gazele se scumpesc

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor scădea cu 8-10% de la începutul anului, iar reducerea prețului la curent electric va fi de 5-6% pentru populație, de la 1 ianuarie 2016, a spus astăzi Niuclae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„De la 1 ianuarie tarifele de energie vor scădea proporțional cu scăderea tarifelor de distribuție din cadrul prețului final. Tariful de distribuție va scădea cu un procent între 8 și 10%, de asemenea va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a prețului de 5-6% începând cu 1 ianuarie", a spus Havrileț, în cadrul unei conferințe Focus Energetic, scrie Agerpres.

La gaze naturale, reducerea prețului de producție va fi de 10% de la 1 iulie 2016 dar se va resimți pentru consumatorii industriali, respectiv de 5-6%.

Pentru consumatorii casnici calendarul de liberalizare a prețului va aduce o nouă majorare, de 6 lei pe MWh.

De asemenea, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, a afirmat că se așteaptă o reducere a prețurilor individuale pentru cei 38 de producători de energie termică și că scăderea va fi în medie cu 4%, la care se vor aplica tarifele de transport și distribuție precum și elementele de subvenționare pe care fiecare consiliu municipal le stabilește prin hotărâre fiind determinat astfel prețul final de facturare.

Calotă a precizat că în cazul Bucureștiului reducerea va fi de 3,5%, iar la Craiova de 3,12%.