2008, ANUL CATASTROFELOR

2008, ANUL CATASTROFELOR

Anul 2008 a fost marcat de două catastrofe naturale majore, ciclonul Nargis din Myanmar, care a provocat moartea a 138.000 de persoane, şi cutremurul din China, soldat cu 88.000 de morţi, relatează AFP, care prezintă zece dintre cele mai grave catastrofe naturale şi accidente din acest an.

CICLON ÎN MYANMAR

În seara de 2 mai, ciclonul Nargis ajunge pe coasta de sud-vest a Myanmarului, însoţit de rafale de vânt cu viteze oscilând între 190 şi 240 de kilometri pe oră. Acesta se îndreaptă apoi spre estul ţării, provocând moartea sau dispariţia a 138.000 de persoane şi lăsând în urmă 2,4 milioane de sinistraţi. Nargis provoacă pagube majore în special în Rangoon, cel mai mare oraş al ţării.

După ce s-a încăpăţânat să blocheze ajutorul străin la frontieră, junta millitară care conduce ţara din 1962, încredinţează Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) misiunea de a coordona ajutorul umanitar internaţional în Myanmar, una dintre cele mai închise ţări din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciclonul din Birmania mai rău decât tsunami Junta din Birmania loveşte pe întuneric

Tragedie în Birmania

CUTREMUR ÎN CHINA

La 12 mai, un cutremur cu magnitudinea 8 pe scara Richter se produce în provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei, provocând moartea sau dispariţia a 88.000 de persoane şi rănirea altor 375.000. Seismul a lăsat în urmă circa cinci milioane de sinistraţi.

Costurile reconstrucţiei celor 50.000 de oraşe şi sate afectate de cutremurul cel mai devastator din China din ultimii 32 de ani, sunt estimate la peste 245 de miliarde de dolari.

ROMANIA SE IMPLICĂ: Daţi un ban pentru Sichuan

Bilanţ negru în China | VIDEO Un dezastru cât toată China Oraşele în care n-a rămas în picioare nicio casă

CHINA: 900 de copii îngropaţi de vii Marele cutremur chinezesc | VIDEO

URAGANE ÎN HAITI

În august şi septembrie, patru uragane sau furtuni tropicale, Fay, Gustav, Hanna şi Ike, lovesc succesiv Haiti, provocând moartea a peste 800 de persoane, dintre care jumătate numai în oraşul Gonaives, în nord, şi aproximativ un milion de sinistraţi. Circa 100.000 de case au fost avariate în această ţară din Caraibe, cea mai săracă de pe continentul american.

NAUFRAGIU ÎN FILIPINE

La 21 iunie, plecat din Manilla pentru a se îndrepta spre Cebu, în centrul ţării, feribotul MV Princess of Stars, surprins de enormele valuri provocate de taifunul Fengshen, naufragiază în largul insulei Sibuyan, având la bord 862 de pasageri. Numai 57 de persoane supravieţuiesc catastrofei. Câteva zile mai târziu, autorităţile filipineze suspendă operaţiunile de căutare, după ce află că nava transporta pesticide extrem de toxice.

TORENTE DE NOROI ÎN CHINA

La 8 septembrie, un torent de noroi îngroapă oraşul Taoshi din nordul Chinei, având circa 1.000 de locuitori, şi provoacă moartea a 262 de persoane. Catastrofa s-a produs după ruperea digului unui bazin de stocare a reziduurilor miniere de fier, provenind de la o mină ilegală.

PRĂBUŞIREA AVIONULUI SPANAIRE LA MADRID

La 20 august, Spania cunoaşte cea mai gravă catastrofă aeriană din ultimii 25 de ani, când un avion al companiei spaniole Spanair ia foc la ieşirea de pe pistă, în timpul decolării de pe aeroportul din Madrid. Accidentul se soldează cu moartea a 154 de persoane.

PRĂBUŞIREA UNEI ŞCOLI ÎN HAITI

La 7 noiembrie, o şcoală se prăbuşeşte într-un cartier sărac dintr-o suburbie a capitalei Port-au-Prince, provocând moartea a 91 de persoane şi rănirea altor 162, majoritatea copii. Cinci zile mai târziu, o altă şcoală se prăbuşeşte parţial în centrul capitalei, provocând rănirea a nouă persoane.

COLIZIUNE FEROVIARĂ ÎN CHINA

La 28 aprilie, un tren expres venind de la Beijing intră în coliziune cu un alt tren de pasageri în apropiere de oraşul Zibo, în estul ţării. Accidentul provoacă moartea a 70 de persoane şi rănirea altor peste 400. Aceasta este una dintre cele mai grave catastrofe feroviare din China din ultimii zece ani.

ACCIDENT RUTIER ÎN BURKINA FASO

La 15 noiembrie, o coliziune între un autocar din Coasta de Fildeş, supraîncărcat cu călători, şi un camion care transporta zahăr, urmată de un incendiu, provoacă moartea a 69 de persoane în apropiere de Boromo, la 167 de kilometri vest de Ouagadougou. Autocarul transporta 92 de pasageri, majoritatea din Burkinabe, care plecau să muncească pe plantaţiile de cacao şi cafea din sud-vestul Coastei de Fildeş. Acest accident este unul dintre cele mai grave din ultimii ani din Africa de vest.

INCENDII ÎN CALIFORNIA

La jumătatea lunii octombrie, incendiile, alimentate de rafalele puternice de vânt având peste 100 de kilometri pe oră, se multiplică în nord-vestul oraşului Los Angeles, provocând moartea unei persoane şi distrugerea a peste 7.700 de hectare de teren în cinci zile.

La 12 noiembrie, trei incendii distrug peste 800 de locuinţe şi circa 17.000 de hectare în regiunea Los Angeles şi Santa Barbara.