20% în plus la rată "din cauza crizei financiare externe"

20% în plus la rată "din cauza crizei financiare externe"

Deşi autorităţile nu contenesc să spună că sistemul bancar românesc este sănătos, băncile scumpesc creditele existente invocând efectele turbulenţelor economice.

Deşi autorităţile dau asigurări cu orice ocazie că sistemul bancar românesc nu este afectat de criza financiară globală, băncile autohtone s-au grăbit deja să invoce dificultăţi generate de turbulenţele financiare pentru a putea scumpi creditele deja existente.

Costurile cresc peste noapte

Prahoveanul Florian Liţeanu s-a trezit că rata la creditul pe care l-a contractat la Bancpost a crescut substanţial peste noapte. „Eu am plătit până acum 380 de lei pe lună, iar acum m-am trezit că am de achitat 468 de lei, adică cu 20% mai mult, aşa, peste noapte“, ne-a declarat Liţeanu. Banca a pus scumpirea creditului pe seama crizei financiare globale.

„Datorită schimbărilor semnificative înregistrate în ultima perioadă pe piaţa financiară internaţională cu influenţe importante asupra costurilor de finanţare, Bancpost este obligată să ajusteze tarifarea portofoliului de credite în consecinţă. Astfel, valoarea ratei anuale de dobândă pentru creditul dumneavoastră devine 19% şi vi se va percepe un comision de administrare lunar de 0,59%, aplicabil la balanţă. (...) Noua rată lunară va fi de 468,12 RON“, se arată în înştiinţarea primită de prahovean de la bancă. Ca o ironie, conducerea băncii spune în aceeaşi misilă că este alături de client şi că oferă consultanţă în planificarea financiară a acestuia.

„Nu mă încălzeşte cu nimic faptul că pot prelungi creditul, oricum voi plăti mai mult decât am stabilit cu banca la început“, a mai spus Liţeanu. Acesta este hotărât să sesizeze scumpirea creditului şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Prahova. „Imediat ce va ajunge sesizarea clientului la noi, vom demara un control. Banca trebuie să justifice orice majorare a dobânzilor şi să respecte clauzele contractuale“, a declarat Corneliu Buzu, directorul OPC Prahova.

Banca e acoperită de contract

Banca se apară şi spune că are dreptul să modifice dobânda pe perioada creditării, deoarece acest lucru este stipulat în contract. „Este bine ştiut că, în momentul de faţă, toate băncile din România, Europa şi America traversează o perioadă de reală criză financiară. Cu surse de finanţare în scădere, majoritatea unităţilor bancare au purces la majorarea dobânzilor şi a comisioanelor atât la depozite, cât şi la credite. Este adevărat că banca noastră, dar nu numai, a transmis scrisori către clienţii care au credite contractate la noi prin care aceştia au fost informaţi de majorarea dobânzilor, precum şi de modul în care acest lucru influenţează cuantumul ratelor. În fapt, la încheierea contractului de credit, în act este stipulat clar dreptul rezervat al băncii de a modifica dobânzile pe parcursul derulării contractului“, a explicat Liliana Ciobănaşu, purtător de cuvânt al Bancpost.

Practica scumpirilor neaşteptate

În acelaşi timp, pe unul dintre cele mai mari forumuri din România - forum.softpedia.ro - un alt client Bancpost povesteşte o întâmplare similară. Rata acestuia a crescut peste noapte cu peste 150 de lei după o înştiinţare în care banca invocă aceleaşi motive.

Şi Banca Românească şi-a anunţat clienţii, prin afişe puse în sucursale, că începând cu 16 octombrie s-au modificat dobânzile variabile la creditele în lei, euro şi franci. Pentru a afla cu cât li s-a scumpit creditul şi de ce, clienţii sunt rugaţi să apeleze la consilierii de clientelă din sucursale.

ARB, de acord cu politica băncilor Consilierii de la serviciul de relaţii cu clienţii spun că „modificările au fost în conformitate cu noile norme BNR şi că nu au legătură cu efectele crizei financiare“. Pentru informaţii suplimentare suntem invitaţi să mergem la sucursala de la care am luat creditul.

Întrebat dacă este normal ca băncile să motiveze scumpirea creditelor pe fondul efectelor crizei financiare asupra lor, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat: „Este absolut normal, nu vedeţi ce se întâmplă afară pe pieţele financiare? Eu consider că este normal ca băncile să ia măsuri pentru a se alinia dobânzilor din piaţă“.

OPINIE

Creditele ipotecare ar putea fi sistate

Băncile din România ar putea opri, pe o anumită perioadă, acordarea de credite ipotecare, a declarat Federico Ghizzoni, responsabilul UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, citat de Reuters. „Principala mea grijă este că activitatea de creditare ar putea să se oprească o vreme. Am observat că în unele dintre aceste state nu există alternativă, de exemplu în România. Aşa că acordarea de împrumuturi ipotecare ar putea să fie sistată o perioadă“, a afirmat Ghizzoni. Criza de lichidităţi afectează băncile din regiune şi va conduce la un declin accentuat al creditării, în 2008, însă situaţia se va îmbunătăţi anul viitor, apreciază el. În aceste condiţii, mai multe bănci au început să majoreze dobânzile la credite cu până la 5%, atât ca urmare a crizei internaţionale, cât şi ca urmare a noilor norme BNR. Instituţ iile bancare care au ridicat dobânzile se numără Unicredit, Banca Românească, CR Firenze şi BCR, potrivit postului TV TMC.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor: " Esteabsolut normal, nu vedeţi ce se întâmplă afară pe pieţele financiare? Eu consider că este normal ca băncile să ia măsuri pentru a se alinia dobânzilor din piaţă. " 

EFECTE Criza va lăsa fără loc de muncă 20 de milioane de oameni Peste 20 de milioane de oameni îşi vor pierde locul de muncă, până la sfârşitul acestui an, ca urmare a crizei financiare globale, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (International Labour Organization - ILO), parte a Naţiunilor Unite (ONU). Cei care vor rămâne fără o sursă de câştig provin din categorii diverse, precum construcţii, servicii financiare sau auto, relevă agenţia de ştiri Reuters. „Trebuie să vorbim despre criza financiară ţinând cont de ceea ce se întâmplă cu oamenii, cu joburile lor şi cu companiile“, a declarat directorul general al ILO, chilianul Juan Somavia.

Acesta a adăugat că organizaţ ia sa lucrează cu guvernele din întreaga lume pentru a promova „economia reală“. Somavia spune că resursele financiare trebuie folosite pentru a ajuta economia în primul rând, iar mai apoi sectorul financiar. „Băncile au preferat în ultima vreme să investească în tranzacţii financiare în loc să crediteze alte sectoare economice productive“, a adăugat şeful ILO. Mai mult, el a vorbit despre o realitate recunoscută de puţini specialişti.

Companiile nonfinanciare foarte productive listate pe Burse şi-au văzut acţiunile prăbuşindu- se deoarece nu au putut egala profiturile „virtuale“ uriaşe consemnate de companiile financiare. Asta i-a determinat pe investitorii dornici de îmbogăţire rapidă să le privească „pieziş“.

Şi serviciile pe internet sunt afectate

Compania de servicii pe internet Yahoo! va disponibiliza în viitorul apropiat peste 1.000 de angajaţi, printr-un plan care vizează reducerea costurilor, scrie „Wall Street Journal“. Dacă reducerile de personal se vor face, va fi pentru a doua oară în acest an când Yahoo! recurge la concedieri.

În ianuarie, compania a anunţat disponibilizarea a 1.000 de persoane. În total, Yahoo! are circa 14.000 de angajaţi.

AVERTISMENT

Dobânzile din piaţă vor scădea, iar bancherii care umflă ratele la credite în această perioadă riscă să rămână fără clienţi, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Băncile care majorează dobânzile la creditele oferite populaţiei şi firmelor din cauza dobânzilor mari practicate pe piaţa monetară interbancară în această perioadă fac „o greşeală fatală“ şi dau dovadă de lipsă de înţelepciune, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Băncile nu trebuie să-şi dea un glonţ în picior, nu trebuie să-şi dea cu stângu-n dreptul şi să-şi sperie clienţii spunând că asta e dobânda de creditare şi pe asta trebuie s-o plăteşti“, a declarat şeful băncii centrale, ieri, la o conferinţă de presă.

Astfel, după ce au cheltuit sume mari de bani pentru a atrage clienţi, instituţiile de creditare riscă să-i piardă sau să-i vadă plecând la concurenţă, a spus el.

Rata dobânzilor pe piaţa interbancară s-a menţinut ridicată şi ieri, după ce vineri dobânzile folosite de băncile comerciale ca referinţă pentru creditele cu dobândă variabilă (ROBID-ROBOR) au explodat la peste 40%. Anumiţi jucători mari din piaţă au încercat să câştige mult mizând pe deprecierea leului, iar BNR a intervenit pe piaţă cumpărând lei şi lăsând piaţa fără lichidităţi.

Mugur Isărescu a precizat că „ceea ce se întâmplă nu este o situaţie de durată, ci una conjuncturală“, iar dobânzile „se vor calma“.

Criza ucide creditul în valută „Primul defunct“ al turbulenţelor determinate de variaţia cursului de schimb este creditul în franci elveţieni, a declarat Isărescu, după ce mai multe bănci au anunţat că scot din ofertă împrumuturile în această monedă.

Variaţiile pe termen scurt ale cursului valutar scad încrederea clienţilor în creditele în monedele străine.

„Următorul care nu se va simţi bine este creditul în valută, este inevitabil“, estimează guvernatorul BNR. Chiar dacă evoluţia cursului îi avantajează pentru moment pe cei care au credite în valută, pe termen lung oficialul băncii centrale recomandă împrumuturile în lei.

Isărescu a mai declarat că băncile care au stopat pentru moment activitatea de creditare nu o fac din cauză că BNR ar întârzia avizarea noilor norme. „Normele nu stau la BNR“, spune Isărescu. El recunoaşte însă că instituţiile financiare întâmpină dificultăţi când încearcă să facă o strategie de creditare în aceste condiţii de incertitudine.

În opinia guvernatorului BNR, creşterea creditării va încetini de la 110% la aproximativ 50%, lucru normal în aceste condiţii. Iar „dacă slăbeşte creditul destinat consumului şi nu slăbeşte creditul pentru produc- ţie“, ar fi chiar benefic pentru economie, a adăugat şeful băncii centrale. (Ana Bâtcă) COTAŢII   Moneda naţională se apreciază

Moneda naţională continuă să se aprecieze faţă de euro. Ieri, leul a reuşit să coboare sub pragul psihologic de 3,7 lei pentru un euro. Cursul oficial anunţat de Banca Naţională a fost de 3,6691 lei/euro, în scădere cu 6,62 bani faţă de cel publicat vineri. Ultima dată când euro a fost cotat de BNR la un nivel de sub 3,7 lei a fost în 26 septembrie, când am avut un curs oficial de 3,6828 lei pentru un euro. Din cauza lipsei de lichiditate de pe piaţa valutară interbancară şi a cererii mari pentru lei din partea străinilor, în tranzacţiile dintre băncile comerciale euro a înregistrat cotaţii mai mici, ajungând chiar la 3,6450-3,65 lei/euro.

Ne puteți urmări și pe Google News