20 de întrebări pentru Vladimir Putin. Președintele definește agenții străini
- Georgeta Petrovici
- 4 martie 2020, 00:39
Președintele Rusiei a vorbit despre societatea civilă și agenții străini într-un interviu acordat Agenţiei de presă TASS. Proiectul "20 de întrebări pentru Vladimir Putin" este un interviu realizat cu șeful statului rus, în care sunt abordate cele mai relevante subiecte ale vieții sociale şi politice din Rusia și din lume. Timpul total de înregistrare a fost de trei ore și jumătate. Interviul e difuzat, pe bucăți, în perioada 20 februarie – 26 martie.
În episodul dat publicității marți, Vladimir Putin a fost întrebat de ce statul preferă să comunice cu partea activă a societăţii, prin intermediul bâtelor. ”În fiecare stat a exista şi va exista mereu o astfel de categorie a socieităţii, care nu este în asentimentul autorităţilor aflate la guvernare, este foarte bine că există astfel de persoane.
De altfel, atrageţi atenţia că dacă au loc unele evenimente gen revoluţii, oamenii care au ajuns la declanşarea unor revoluţii ei, de regulă, nu stau prea mult la guvernare. (...) Dar în ceea ce privește așa-numita opoziție non-sistemică, să-i dea şi ei Dumnezeu sănătate. Consider că avem nevoie de ea. Înțelegeţi, eu nu-mi desfăşor activitatea de o zi sau două. Consider că este extrem de necesară (opoziţia, n.r.).
Consider că, într-adevăr, ea influenţeăză în mod real asupra vieții reale, în special la nivelul municipalităților, marilor orașe, etc.”, a punctat președintele rus. El a menționat că anumite măsuri mai dure sunt necesare deoarece ”altfel riscăm să ajungem în situaţia de a crea un total dezechilibru al statului (...) maşinile să fie incendiate în plină stradă”, a spus președintele.
Agenții străini există doar în politică
Putin a adus în discuție inclusiv și statutul de agent străin: ”(n.r. Un agent străin există doar în politică), se referă numai la activități politice interne și finanțarea acestor activități din surse străine”. Președintele a detaliat subiectul. ”Dacă în unele țări activitățile unor astfel de organizații sunt interzise, noi nu le interzicem. Mă rog, ei au dreptul să-şi desfăşoare activitatea şi, apropo, s-a dezvoltat o practică, în acest sens, care continuă să funcţioneze.
Dacă în unele state este interzisă activitatea unor astfel de organizaţii, noi nu interzicem. Dar, dacă primesc finanțare din străinătate și se angajează în activități politice interne, ar trebui să ne spună acest lucru, nu există nimic umilitor în asta. Aici nu există nimic care să contravină practicii internaționale.
Ei bine, ei nu vor să spună, că da, se ocupă de probleme privind ordinea politică internă și că fac asta din surse străine, pentru bani străini. Ei bine, nu este corect. Ar fi mai bine să spunem acest lucru și să continuăm această activitate. Deci întrebarea este diferită şi există o întrebare şi nu îţi vine să spui că da, într-adevăr, mă ocup de aspecte ce ţin de politica internă şi că o fac din surse externe, pe bani primiţi din străinătate.
Nu este corect, ar fi mai bine să declari şi să-ţi continui activitatea. Problema este cu totul alta şi ar trebui să o spun că militanţii pentru drepturile omului atunci când îmi atrag atenția asupra acestui aspect, au dreptate. Trebuie să înțelegem exact ce este activitatea politică internă.
Pentru a ne asigura că nu există confuzii în ceea ce priveşte conceptele şi că orice altă activitate, fie ea de natură umanitară, să zicem, în domeniul asistenței medicale, fie în domeniul protecţiei mediului - să nu fie ele manipulate în spatele unor probleme politice interne”, a mai declarat Vladimir Putin conform Kremlin.ru.