Evenimentul Zilei > International > 16 mineri şi-au pierdut viaţa într-o mină de aur din Ghana
16 mineri şi-au pierdut viaţa într-o mină de aur din Ghana

16 mineri şi-au pierdut viaţa într-o mină de aur din Ghana

Șaisprezece persoane au murit într-o mină de aur din nordul Ghanei, a declarat joi un oficial local, autoritățile demarând o investigație în acest sens.

Accidentul a avut loc miercuri dimineața în zona Talensi din estul țării, în apropierea unei mine exploatate de compania Shaanxi Mining Company Limited din China.
Circumstanțele exacte ale evenimentului nu au fost clare imediat.
"Numărul morților se ridică la 16 persoane", a declarat reprezentantul local al guvernului, Christopher Boatbil, pentru AFP, adăugând că mai multe persoane din conducerea unei firme locale de minerit au fost arestate.
"A avut loc o reuniune a consiliilor regional și local de securitate. Vom merge în comunitate pentru a interacționa cu oamenii și pentru a obține mai multe informații.
Purtătorul de cuvânt al companiei Shaanxi, Maxwell Wooma, a declarat că victimele erau mineri ilegali și că niciun angajat ar acesteia nu a fost implicat în accident.
Ghana este al doilea cel mai mare producător de aur din Africa, exporturile de metal prețios, alături de alte minerale și petrol reprezentând principala sursă de venit pentru economia acestei țări.
Industria respectivă este dominată de câteva mari companii ce acționează la nivel global, dar există și operațiuni miniere ilegale, la scară mică, cunoscute pe plan local sub denumirea de "galamsey". Este vorba de o problemă constantă care duce adesea la accidente grave.
În luna aprilie a anului trecut, șase mineri au decedat și alți doi au fost răniți după ce un tunel s-a prăbușit într-o mină de exploatare a aurului gestionată de compania Newmont din SUA, în sudul Ghanei.
În iulie 2017, cel puțin 22 de persoane au murit după ce o mină de aur ilegală s-a prăbușit în vestul Ghanei.
În aprilie 2015, trei persoane au decedat, iar alte 14 au necesitat tratament medical după ce au inhalat gaze toxice în aceeași mină gestionată de compania Shaanxi.