Pentru a constrânge compania să ofere date privind utilizatorii săi în numele securităţii naţionale, a transmis joi grupul de servicii pe internet, a relatat France Presse.

Conform celor 1.500 de pagini de documente făcute publice joi, grupul american a fost în cele din urmă constrâns să cedeze ordinelor administraţiei după ce a fost respins de două instanţe responsabile cu controlul operaţiunilor de spionaj.
“Documentele publicate arată cum am fost nevoiţi să ne luptăm în fiecare etapă pentru a ne opune măsurilor de supraveghere ale administraţiei”, a afirmat Ron Bell, responsabilul cu probleme juridice al Yahoo!, într-un mesaj postat pe unul din blogurile oficiale ale grupului.

O supraveghere contrară

Potrivit lui Bell, autorităţile au mers până la a ameninţa compania cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi pentru a o constrânge să dezvăluie date în cadrul programului PRISM, de interceptare a telecomunicaţiilor.
“Am refuzat să acceptăm ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere contrară Constituției”, a spus responsabilul Yahoo!, potrivit Agerpres.
Dezvăluit de fostul spion american Edward Snowden, programul PRISM al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA permite interceptarea comunicaţiilor electronice ale persoanelor străine şi care se află probabil în străinătate.
Conform documentelor oferite de Snowden, companii precum Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype și Yahoo! s-au asociat la acest program, chiar dacă aceste grupuri au negat mereu că au acordat un acces direct la serverele lor.
În mesajul său, Yahoo! nu dezvăluie volumul de date livrate autorităţilor, dar salută faptul că a obţinut declasificarea a 1.500 de pagini de documente secrete!
Conform unor documente din justiţie parţial cenzurate şi consultate de AFP, Yahoo! a sfidat guvernul, invocând Constituţia şi afirmând că programul de supraveghere încalcă regulile privind protecţia vieţii private.