Evenimentul Zilei > Justitie > 150 de lei pentru 3 ore de visare! „Marijuana africană”, drogul care ia mințile bogaților din România
150 de lei pentru 3 ore de visare! „Marijuana africană”, drogul care ia mințile bogaților din România

150 de lei pentru 3 ore de visare! „Marijuana africană”, drogul care ia mințile bogaților din România

Frunzele de khat sunt considerate o delicatesă, deoarece au un preț piperat. Se mestecă sau se fumează

O captură impresionantă de 50 de kilograme de khat, drog nou în România, a fost descoperită, zilele trecute, de polițiștii din Constanța. Potrivit anchetatorilor, a fost stopat, astfel, un canal de introducere a unui nou tip de stupefiante, din Africa în Uniunea Europeană, prin țara noastră.

„Frunzele de khat se mestecă sau se fumează. Este un drog mai scump decât cannabisul. Are efect de la 90 de minute, până la trei ore. Este mai greu accesibil în România. Cei care îl consumă pot avea probleme cu somnul, stări de depresie, scăderea poftei de mâncare”, a precizat, pentru „Evenimentul zilei”, Sorin Oprea, directorul Agenției Naționale Antidrog.

150 de lei, 25 de grame

Dovada faptului că drogul „khat” a început să tranziteze România din ce în ce mai mult, este rezultatul acțiunilor derulate timp de o săptămână în portul Constanța. Cele 50 de grame de „Marijuana africană” erau trimise din Africa, în colete, cu denumirea de „ceai verde”.

Pachetele au fost expediate de nişte români care muncesc în Africa, iar „marfa” urma să ajungă în Italia şi Marea Britanie. Cei care au primit coletele au declarat că li s-a spus că acestea conțin frunze uscate de ceai verde. Fiind un drog scump, chiar și în Marea Britanie, unde este foarte apreciat și se vinde cu suma de 30 de lire, aproximativ 150 de lei, plicul de 25 de grame, comunitățile care mestecă drogul african sunt restrânse. „Are un efect puternic și este considerat o delicatesă”, ne-a spus un ofițer.

Printre bame

Capturile de khat au fost puține în România. Cea mai mare a fost anul trecut, 75 de kilograme de astfel de drog verde au fost confiscate pe Aeroportul Otopeni. Drogul era scuns într-un transport de bame importat de o firmă din București, de la o societate comercială din Kenya. Doi români, Andrei Luchian și Ionuț Ciobanu, au fost acuzați pentru trafic de droguri.