14 octombrie este ziua în care este prăznuită Sfânta Paraschiva. Cu această ocaziela Iași se va desfășura un pelerinaj, organizat între 11 și 15 octombrie.
Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an la data de 14 octombrie 2019. Anul acesta, programul pelerinajului de la Iași se desfășoară între Cu ocazia pelerinajului de la Iași, acolo vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Corfu.
În calendarul orthodox, ziua Sfintei este marcată cu cruce roșie, aceasta fiind a doua mare sărbătoare religioasă ortodoxă din luna octombrie.
Numită în popor și Sfânta Vineri, ziua Sfintei Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții. Domnitorul Vasile Lupu, a adus la Iași moaștele Sfintei în anul 1641 și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.
Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași.
Credincioșii care respectă vechile tradiții respectă o serie de obligații spirituale. Astfel, în această zi gospodinele nu au voie să facă nici un fel de treburi: nu au voie să coasă, nu au voie să gătească și în general, nu au voie sfă facă nici un fel de treburi pe lângă casă.
Se spune că femeia care nu va ține cont de aceste interdicții se va alege cu dureri de cap și de ochi. În schimb, în această zi sfântă este bine să se împartă must și vin nou, pine și lipie. Dar, nu trebuie date de pomană fructe marcate cu cruce, precum nucile, castraveții și pepenele roșu.
Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copii sărmani. Astfel, Sfânta le va ocroti la naștere, iar nașterea copilului va fi ușoară și fără de dureri.
Ziua Sfintei Parascheva poate prevesti și starea timpuui. Aceste previziuni sunt legate și de turmele de oi. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.