Evenimentul Zilei > Politica > 13 suspecți de terorism arestați în timpul vizitei lui Iohannis în Turcia
13 suspecți de terorism arestați în timpul vizitei lui Iohannis în Turcia

13 suspecți de terorism arestați în timpul vizitei lui Iohannis în Turcia

Nivel maxim de securitate cu ocazia vizitei de stat a președintelui Klaus Iohannis în Turcia. „Evenimentul zilei” vă prezintă ce măsuri excepționale au luat autoritățile de la Ankara pentru a-l păzi pe șeful statului român

Mașini blindate. Motociclete. Zeci de ofițeri de securitate, unii chiar înarmați. Elicoptere și ambulanțe. Ba, chiar și nave care au patrulat pe Bosfor. Pe scurt, măsurile de securitate pe care turcii le-au luat în cele trei zile cât președintele Klaus Iohannis le-a vizitat țara. În acest interval, autoritățile turce au arestat la Istanbul nu mai puțin de 13 suspecți de terorism. O femeie purta chiar o centură cu explozivi.

Patrulă navală pe Bosfor

Marți după amiază, pe faleza de lângă Palatul Sultanilor (Ciragan) din Istanbul, aterizează un elicopter.

Pe apă, două nave patrulează. Mai mulți ofițeri, unii înarmați, iau cu asalt clădirea. Se răspândesc prin camere și verifică fiecare colțișor. Nu e o scenă dintr- un film. Klaus Iohannis se întâlnește cu românii din Istanbul.

Pe Bosfor, în fața palatului patrulează două nave. Turcia, după atentate, e în stare de alertă. Pentru siguranța delegației prezidențiale s-a format un dispozitiv turcoromân, care a supravegheat, atât de la sol cât și din aer, ca vizita să se desfășoare în condiții de siguranță.

În dispozitiv au fost ofițeri de protecție și pază, de intervenție antitero, de control tehnic și inspecție pirotehnică, dar și informativi (acoperiți). Cu o săptămână înainte de vizită, o delegație română a fost trimisă în Turcia pentru a vedea fiecare punct din traseul vizitei lui Klaus Iohannis. Aceștia au primit echipamente mai multe și mai sofisticate decât de obicei.

Miercuri dimineață, Carmen și Klaus Iohannis au vizitat singurul lăcaş de cult al comunităţii române ortodoxe din Istanbul. Coloana oficială a numărat nu mai puțin de șapte mașini, iar în biserică Klaus Iohannis abia se vedea de cei care-l protejau. Ca să-i faci o fotografie trebuia să te urci pe ceva.

Comunicații întrerupte

Cel mai securizat punct al vizitei lui Klaus Iohannis în Turcia a fost însă la Ankara.Pentru vizita șefului statului român la Palatul prezidențial grandios (foto ) al lui Recep Erdogan din Ankara au fost mobilizați cel puțin 50 de ofițeri turci de securitate. Printre copaci, pe acoperiș, printre membrii delegației, aceștia au fost în alertă tot timpul. Nu făceai un pas fără să fii scanat, iar controalele de securitate la intrare au fost extem de stricte și au fost făcute în mai multe puncte. Comunicațiile au fost întrerupte pe toată perioada în care cei doi președinți au discutat și s-au aflat în palat.

Orașele fortăreață

Măsuri în plus de securitate au fost luate și pe stradă. Mașinile sunt verificate în parcările magazinelor mari. Șoferii sunt obligați să deschidă portbagajele, și nu intri la cumpărături până nu ești controlat. La intrările în hoteluri au fost amplasate filtre de securitate. Pe străzi nu mai găsești un coș de gunoi, au fost toate desființate pentru că în ele puteau fi amplasate bombe. Numărul turiștilor a scăzut în aceste zile, și, fie că te afli în Istanbul sau Ankara, ți se recomandă să eviți zonele aglomerate, în special obiectivele turistice. Oamenii își văd de viața de zi cu zi, dar sunt neliniștiți.