Evenimentul Zilei > Social > 13 octombrie: Zi importantă în calendarul ortodox
13 octombrie: Zi importantă în calendarul ortodox

13 octombrie: Zi importantă în calendarul ortodox

Ziua de 13 octombrie marchează mai multe evenimente deosebit de importante pentru creștinii ortodocși.

13 octombrie, zi marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox, prăznuiește „Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Tot în această zi sunt comemorați Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica. Potrivit crestinortodox.ro, în anul 1996 a fost adusă la Iaşi, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia).

La propunerea Patriarhului Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca în dată de 13 octombrie să se facă pomenirea „ Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Tot pe 134 octombrie, Sfântul Mucenic Carp a fost numit episcope al Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul său.

Pe vremea împăratului Decius şi a proconsulului Valerius, amjbii au fost legaţi şi târâţi de cai. Un înger le-a vindecat rănile. Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că este creştin şi a fost şi el torturat. Sfântul Papil, deşi era supus chinurilor, a vindecat un orb, făcându-i pe mulţi să creadă în Hristos.

Apoi, cei doi sfinți au fost aruncaţi la fiare, dar au supravieţuit și acestei încercări. Abia după ce flăcările în care au fost aruncaţi nu i-a atins, ambii au fost decapitaţi cu sabia.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.