120 de tineri fac softuri pentru telefoane Nokia de lux

La centrul de programare Nokia din Cluj-Napoca, singurul centru de acest gen din România, lucrează, de la nouă dimineaţa la şase seara, 120 de ingineri de calculatoare sau programatori.

„Facem diferite softuri pentru Nokia, care nu sunt destinate neapărat telefoniei mobile. Printre produsele noastre foarte importante se află cele din domeniul sincronizării de date, management dispozitive mobile sau email mobil“, spune Valentin Deac, manager executiv al Nokia România. Vertu à la Cluj Dorin Popovici a terminat Universitatea Tehnică din Cluj, Secţia de Automatiză ri şi Calculatoare, are 28 de ani şi a condus deja o echipă de programatori care a pus la punct mai multe soluţii tehnice pentru telefoanele mobile din gama de lux a Nokia, Vertu. Aceste telefoane, achiziţii „obligatorii“ ale vedetelor şi ale oamenilor cu bani, ajung să valoreze zeci de mii de euro atunci când sunt din aur şi încrustate cu pietre preţioase.

„Am început de la branding, de la modul cum arată produsul, diferite scheme de culori, diferite texte şi am continuat prin adăugarea de noi caracteristici, de soluţii de protejare a datelor. Scopul final a fost ca utilizatorul să fie sigur că datele din telefon sunt în siguranţă. Orice se întâmplă, proprietarul telefonului poate să le ia din acel punct, pentru că sunt stocate. Noi am dezvoltat o nouă caracteristică, în sensul că partea de server face în mod automat o copie după datele existente“, a explicat Dorin programul pe care l-a creat pentru miliardarii lumii. Oficial, Dorin Popovici lucrează în grupul de servicii profesionale.

„De exemplu, dacă un client doreşte să cumpere un anumit soft, dar doreşte să-l particularizeze pentru nevoile lui sau doreşte o soluţie completă care să îmbine mai multe soluţii de bază atunci intervine grupul de servicii“, explică Dorin. „Un programator la Nokia, zic eu, că trebuie să fie creator şi să-şi testeze limitele şi să încerce să le depăş ească“, mai spune el. Plătiţi foarte bine Un alt programator de la divizia din Cluj-Napoca este Andrei Mureşan, tot de 28 de ani. Lucrează pe simbyan, un program pentru telefoanele mobile, şi nu găseşte motive să renunţe la slujba de la Nokia.

„Am avut oferte de afară, dar am avut reţineri. Salarizarea este bună şi aici. În plus, dacă ai şi un grup de prieteni, ai unde să ieşi seara undeva. Să mă rup de o lume şi să mă mut în altă lume nu-mi sună bine“, ne-a spus tânărul. Altă minte sclipitoare de la laboratorul Nokia din Cluj este Alexandra Prundaru. Treaba ei este să testeze programele făcute de alţi programatori Nokia din alte centre din lume.

Tocmai s-a întors din Atlanta, unde a prezentat rezultatele testării făcute de un grup de programatori, doi americani şi ea. „Eu am avut de testat o parte dintr-un program, iar cei doi colegi din SUA altele. La Atlanta am fost să punem cap la cap rezultatele testării programului realizat“, a spus Alexandra. ORGANIZARE Nokia are sediul central la Cluj Managerul executiv al Nokia România, Valentin Deac, ne-a declarat că centrul operaţiunilor Nokia din ţara noastră se află la Cluj-Napoca. „În momentul de faţă, avem trei grupuri în România: fabrica de la Jucu, grupul de programare din Cluj-Napoca, singurul de acest fel din ţară, şi un grup de vânzări la Bucureşti. Sediul central este la Cluj, iar grupul din Bucureşti este doar o sucursală“, a explicat Valentin Deac. MODELUL ARDELEAN Generaţia inginerilor de soft rămaşi acasă Divizia de programare de la Cluj- Napoca a fost deschisă în anul 2006, cu aproape doi ani înaintea de inaugurarea fabricii de la Jucu. Atunci, firma finlandeză a cumpărat o firmă americană, Intellsync, care avea o filială de cercetare şi dezvoltare software la Cluj. Apoi a dezvoltat un adevărat laborator.

Media de vârstă a celor care lucrează la centrul Nokia din Cluj- Napoca este de 27-28 de ani. Majoritatea sunt absolvenţi ai facultăţilor de profil din Cluj-Napoca, Secţia de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică sau ai Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai.

„Clujul este un oraş universitar şi este relativ uşor de angajat oameni de valoare. Vara trecută am avut un un program de internship în care studenţii de la UBB au lucrat trei luni cu salar. Este un program de identificat talente şi a avut un succes mare“, ne-a declarat managerul executiv Valentin Deac.

Tinerii angajaţi de la Nokia au ales să rămână în România, deşi o parte semnificativă a colegilor lor sunt plecaţi la lucru în Statele Unite ale Americii, Canada şi Europa. Fac parte din generaţia căreia i se pare mai „interesant“ să reuşească în ţară, şi ei chiar se pot mândri cu această realizare. Despre salariile de la Nokia nu se vorbeşte nimic în clădirea de opt etaje din centrul Clujului. „Salariile sunt bune pentru că altfel nu poţi să ai parte de cei mai buni oameni“, se mul- ţumeşte să spună, sec, Deac.