110 angajaţi, daţi afară de la serviciu cu jandarmii de un executor judecătoresc

110 angajaţi, daţi afară de la serviciu cu jandarmii de un executor judecătoresc

S-a întâmplat luni la Uzina de prelucrare a cuprului de la Iacobeni (judeţul Suceava), când un executor judecătoresc a venit însoţit de jandarmi şi le-a spus angajaţilor de acolo că uzina este evacuată silit, cerându-le să părăsească incinta unităţii. Până ce oamenii au început să se dezmeticească, o echipă de muncitori venită cu executorul judecătoresc a început să taie cabluri şi utilaje, sub privirile stupefiate ale salariaţilor uzinei de la Iacobeni.

În faţa uzinei au venit şi muncitorii din celelalte schimburi, dar şi şoferii de la mina din Mănăila, de unde se extrage cuprul prelucrat la Iacobeni, forțele de jandarmi fiind suplimentate în încercarea de a aplana situaţia extrem de tensionată. Juristul firmei care deţine uzina, Sinarom Mining Group SRL, Constantin Sănăuţan, a declarat ieri că executarea este ilegală şi că societatea care face executarea o justifică în temeiul unui contract încheiat între ele, în care ar fi şi documente falsificate. De cealată parte, reprezentanţii New Mineral Procesing SRL susţin că executarea se face pentru o datorie de 2,8 milioane de dolari.

„Au mai încercat o dată anul trecut să ne blocheze şi instanţa ne-a dat câştig de cauză. Acum au venit din nou şi fac această acţiune profund ilegală”, spunea juristul Sănăuţan, precizând că a făcut plângere la parchet. Juristul Sinarom a mai declarat că echipa adusă de executor a tăiat banda transportatoare care alimenta o moară, au distrus filtrul absolut necesar în procesul de producţie şi au scos din funcţiune aproximativ 20 de motoare.

Muncitori daţi afară de la serviciu cu jandarmii (FOTO: Sergiu Rusu)

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful uzinei, Ionel Vărăreanu, susţinea că a fost distrus şi tabloul electric, situaţie în care uzina nu poate fi repornită decât în câteva săptămâni, dacă nu luni de zile. „Au atacat în puncte cheie, scopul este vandalizarea uzinei şi scoaterea ei din funcţiune. Nu putem să rămânem nepăsători, asta este pâinea noastră”, a declarat Ionel Vărăreanu.

Radu Iacoban lucrează în minerit din 1976 şi era uluit de tot ceea ce se întâmplă la locul său de muncă: „De ce distrug? De ce vandalizează? E munca noastră, viaţa noastră, au distrus tot, uzina asta ne mai rămăsese şi mergea bine. De ce”, are lacrimi în ochi muncitorul.

Muncitori daţi afară de la serviciu cu jandarmii (FOTO: Sergiu Rusu)

Uzina de la Iacobeni este ultimul bastion al exploatării cuprului în judeţul Suceava, acţionarii principali fiind chinezi. Muncitorii au blocat ieşirea din perimetrul uzinei cu camione, pentru a nu permite să fie luate utilajele de către executor. Excecutarea va fi reluată în cursul zilei de astăzi, jandarmii venind în număr şi mai mare pentru a încerca să-i ţină în frâu pe muncitorii nemulţumiţi.

Muncitori daţi afară de la serviciu cu jandarmii (FOTO: Sergiu Rusu)