Pe 11 septembrie 2001, doborârea celor două turnuri gemene World Trade Center şi lovirea clădirii Pentagonului au dat naştere unui bulgăre care se rotogoleşte continuu. Pentru România, 11 septembrie 2001 a însemnat, in primul rând, începerea unui parteneriat strategic cu SUA şi aderarea la NATO. Între timp, a avut loc şi integrearea în Uniunea Europeană. La nivel mondial, într-o primă fază, s-a crezut că acest atac sângeros a reuşit să unească lumea civilizată. Moartea a mii de oameni nevinovaţi, în inima Americii, ar fi putut să facă asta. Numai că au urmat intervenţiile din Afganistan si Irak. Şi alte mii de oameni au murit, în noi atacuri teroriste şi războaie, inclusiv în Siria.

Filmul unui atentat

La ora locală 08.46 (15.46, ora României) un avion neidentificat, având la bord 92 de oameni, a intrat frontal într-unul dintre cele două turnuri ale „World Trade Center” din New York. În clădire, se aflau zeci de mii de persoane. Etajele superioare – erau mii de birouri – au fost cuprinse de flăcări. Un fum gros a învăluit întreaga zonă. Şocaţi, trecătorii au început să urle şi să alerge haotic pe străzile din jurul WTC. Bucăţi de geamuri şi plăci de metal zburau pretutindeni. Televiziunile americane şi-au întrerupt programele şi au început să transmită imagini, în direct.

La ora 16.05, milioane de oameni din toată lumea au putut urmări, în direct, cum un alt avion s-a izbit de celălalt turn-geamăn al World Trade Center. Televiziunile americane prezentau zeci de reluări ale celui de-al doilea avion care, printr-un act sinucigaș, a explodat la impactul cu clădirea WTC. Oficialii FBI au intrat deja în alertă. Președintele George W. Bush, aflat la Sarasota, în Florida, a afirmat că avioanele au comis „aparent un atac terorist”. Canalul de televiziune CNBC a anunțat că, în urma exploziei, cel puțin șase persoane au fost ucise și 1000 rănite.

Ora 16.50 – Pentru prima dată, deturnarea avioanelor este pusă clar pe seama unui act terorist. Reporterii americani anunță că, la o televiziune din Abu Dhabi, s-a primit un telefon anonim care atribuie atentatul Frontului Democratic pentru Eliberarea Palestinei. Încă nu se cunoaşte câți pasageri se aflau la bordul celor două avioane. Președintele american George W. Bush anunță că va face o declarație oficială. S-a comunicat că avioanele deturnate transportau pasageri de la Boston, la Los Angeles.

Ora 17.00 – Echipele de salvare care se luptau să-i evacueze pe cei răniți din turnurile WTC, care avea 110 etaje, au fost surprinse de prăbușirea turnului din stânga. O explozie devastatoare l-a retezat de la mijloc. Zecile de mii de persoane care nu fuseseră încă evacuate au fost prinse sub tonele de dărâmături.

Legiştii americani continuă procesul de identificare

În luna iulie, un bărbat de 26 de ani a fost identificat în mod oficial ca fiind una dintre victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001 din New York cu ajutorul unei analize ADN, la 17 ani de la moartea sa. Institutul de Medicină Legală din New York (OCME) continuă să analizeze resturile umane recuperate după 11 septembrie 2001, care nu au fost încă identificate ca aparţinând vreuneia dintre cele 2.753 de persoane ucise în acea zi. Unitatea specială care funcţionează în cadrul institutului l-a identificat pe Scott Michael Johnson, un analist financiar care lucra pentru banca de investiţii Keefe, Bruyette and Woods în momentul atacului, transmite Agerpres. El a devenit astfel cea de-a 1.642 persoană identificată oficial după atacul din 11 septembrie 2001. „În 2001, ne-am luat angajamentul faţă de familii să facem tot ceea ce este necesar pentru a-i identifica pe cei apro piaţi lor, indiferent de cât va dura”, a declarat Barbara Sampson, şefa Institutului de Medicină Legală. „Această identificare este rezultatul muncii echipei noastre în această misiune care continuă”, a adăugat ea.

Atac la Pentagon

Ora 17.10 – S-a decis ca circulația să fie blocată pe toate podurile și în tunelurile de pe teritoriul SUA. De asemenea, se închid aeroporturile. Nici un avion nu mai primește permisiunea de zbor. Cu o singură excepție. Cel în care se află președintele american. Este pentru prima dată în SUA când se declanșează procedura de contracarare de urgență a efectelor unui război nuclear.

Ora 17.12 – Televiziunile americane fac cunoscut faptul că a avut loc o nouă explozie și la Washington. Pentagonul, sediul Departamentului Apărării, una dintre cele mai securizate clădiri din lume, este zguduit de deglagraţie. Nu se știe dacă este vorba despre un alt avion deturnat sau despre o bombă.

Ora 17.15 – Casă Albă este evacuată de urgență. Capitoliul este închis. De asemenea și întreagă zona guvernamentală.

Ora 17.24 – S-a prăbușit al doilea turn al WTC.

Ora 17.25 – Toate zborurile internaționale care aveau destinație Washington și New York au fost redirecționate către aeroporturile canadiene.

Ora 17.35 – Avionul Air Force One, în care se află președintele american, este escortat de 50 de avioane de vânătoare și se îndreaptă către un buncăr ultrasecret.

Ora 17.37 – O parte din clădirea Pentagonului a cedat. Birourile federale din Washington au fost închise. Toată activitatea aeriană este paralizată.

Ora 18.00 – Alte 50 de etaje ale clădirii WTC, care rămăseseră încă în picioare, s-au prăbușit. Persoane, în stare de șoc, care au scăpat cu viață în urma celor două explozii se aruncă pe ferestre, din cauza flăcărilor care îi amenință. Apare numele lui Osama bin Laden

Ora 18.30 – Generalul Wesley Clarke declara că, în spatele acestor atentate, nu poate fi decât un singur om: Osama Bin Laden. 

Ora 19.48 – Talibanii au organizat o conferință de presă, transmisă în direct de CNN. Wakil Ahmed Mutawakel, ministrul de Externe al Afganistanului, a respins ipoteza conform căreia Osama Bin Laden ar fi pus la cale atentatele din SUA. În paralel, George W. Bush își începe declarația: „Vor fi luate toate măsurile pentru descoperirea și pedepsirea celor care se fac vinovați de aceste crime. Să nu se înțeleagă greșit. Îi vom vâna și pedepsi pe teroriști”.