11 jurişti, în concursul pentru Curtea Constituţională. Printre ei, magistratul care a decis judecarea la secret a lui Plahotniuc

curtea constitutionala partidul sor 2

11 jurişti moldoveni au depus cereri de participare la concurs se află  la Consiliul Superior al Magistraturii pentru singurul mandat vacant în Curtea Constituţională.

Lista candidaţilor care au depus cereri de participare la concurs la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care urmează să ia o decizie în săptămâna curentă cu privire la ocuparea locului vacant la Curtea Constituțională se regăsesc şi persoane controversate, subiecţi ai investigaţiilor jurnalistice, în care s-a pus la îndoială integritatea şi profesionalismul lor.

Cine sunt candidadaţii

Pentru participare la concurs s-au înscris:

  • Oleg Potîrniche, specialist coordonator, Agenția Servicii Publice;
  • Teodor Cârnaț, profesor univs cereri de participare la concurs se află  la Consiliul Superior al Magistraturiiersitar, Facultatea de Drept, USM;
  • Mihai Corj, avocat, CA ”Mihai Corj”, mediator;
  • Radu Țurcanu, judecător, Judecătoria Chișinău;
  • Ilie Rotaru, avocat;
  • Maria Strulea, șef Direcția cercetare și analiză, Curtea Constituțională;
  • Tatiana Răducanu, fost judecător CSJ;
  • Procopie Zaharia, avocat;
  • Nina Cernat, judecător Curtea de Apel Chișinău, membru CSM;
  • Mihail Petrache, jurist coordonator, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor;
  • Gheorghe Balan, judecător, Judecătoria Chișinău.

Magistraţi cu numele pătat

Unul dintre cele mai răsunătoare nume din lista respectivă este al magistratului Gheorghe Balan, în gestiunea căruia se află dosarul pe numele fostului deputat, Vladimir Andronachi, învinuit de implicare în schemele fraudei bancare implementate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Judecătorul a ajuns în atenţia presei după ce a alungat jurnaliştii din sala de şedinţe şi a dispus ca procesul să se desfâşoare cu uşile închise pentru a proteja secretul comercial şi bancar al inculpatului.

Gheorghe Balan este cel care l-a scăpat de închisoare, restituindu-i şi arma de foc, pe luptătorul de K-1, Ion Şoltoianu, învinuit de huliganism şi pentru că a ameninţat cu moartea un bărbat care îşi plimba câinele. Peste câteva luni, Şoltoianu a ajuns din nou în arest, după şe a şantajat un fost puşcăriaş.

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, este suspectat că ar fi distribuit altor persoane decât celor incluse în lista aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), indemnizațiile unice angajaților Judecătoriei Chișinău care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Cauza penală a fost clasată la sfârșitul lunii octombrie 2022. Peste o lună însă, dosarul a fost redeschis după ce tot magistrata Vasilisa Muntean, dar și o asistentă judiciară, ambele de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au depus contestații.

Radu Țurcanu a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017, în perioada guvernării lui Plahotniuc, fiind singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

În octombrie 2017, Teodor Cârnaț a candidat pentru fotoliul de președinte al Autorității Naționale de Integritate. După primele două etape ale concursului Teodor Cârnaț a acumulat 43 de puncte și a fost admis la a treia etapă, testul la poligraf, pe care l-a picat. Imediat după ce a picat testul la poligraf, Teodor Cârnaț și-a depus demisia de onoare din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, acesta a depus cerere la Consiliul de Integritate al ANI în care solicita să susțină repetat testul la poligraf. În pofida probelor prezentate de Cârnaț, membrii CI au ajuns la concluzia că legea nu prevede testarea repetată a candidaților la funcția de președinte și vicepreședinte al ANI.

Presa a scris despre Nina Cernat încă în 2012, pe când era judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie, că locuieşte într-un imobil din complexul de lux „Oraşul poveştilor“ din Capitală. Proprietară e soacra sa, căreia instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând firma ce a ridicat casa să-i plătească 25 de milioane de lei pentru că nu a efectuat la timp lucrările de construcţie.

Funcţie vacantă de doi ani

De menționat că, la moment, Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Judecătorul CCM poate deţine această funcţie pe durata a două mandate. O funcție de judecător al CCM a devenit vacantă în anul 2021, după decesul magistratului Eduard Ababii, desemnat în anul 2019 din partea Consiliului Superior al Magistraturii.